Уторак, 04. Јун 2013.

Сарадња општине Неготин и Немачке организације за међународну сарадњу

Александар Грунауер, вођа пројекта „Локални економски развој у региону Дунава“ Немачке организације за међународну сарадњу (GIZ) и Бранислав Милић, координатор пројекта, упознали су мр Милана Уруковића, председника Општине Неготин и представнике Канцеларије за локални економски развој, са новим пројектом који за циљ има повећање ефикасности наплате пореза на имовину у Источној Србији. Пројектом, финансираним од стране GIZ и швајцарске владе, као подстицај за активније мере наплате, али не и повећање стопе пореза, предвиђен је бесповратан бонус од милион швајцарских франака, односно 800.000 евра за три општине у Србији које остваре најбоље резултате.

„Услов је да општине покушају да унапреде и повећају обухват пореза на имовину. Не да повећају стопу пореза, само да повећају обухват, однодно наплаћују и оно сто се до сада није плаћало, а морало је по закону, као и да побољшају ефикасност наплате објеката обухваћених пореским системом“ - објаснио је Александар Грунауер.

На основу истраживања Економског факултета, на подручју Источне Србије, у општинама Неготин и Кладово, у претходном петогодишњем периоду, забележени су бољи резултати у погледу боље ефикасности наплате, односно, раста прихода од пореза на имовину по глави становника у односу на просечне резултате остварене у Републици, ван Београда.

У општини Неготин, од 2006. године када су локалне самоуправе преузеле наплату пореза на имовину, па до 2012. наплата пореза по глави становника повећана је чак 381 посто, односно од 720 динара, колико је наплаћено 2006. године, па до 3.468 динара по глави становника наплаћених 2012. године.

„Тренд пораста наплате пореза на имовину у општини Неготин траје од 2006. године, али смо најбољи резултат односно највеће повећање наплате остварили управо 2012. године, када је у односу на претходну 2011. наплаћено 2,7 пута више пореза по глави становника. У 2011. години наплаћено је 1.268 динара по глави становника, а 2012. години 3.468 динара. Наглашавам да то није последица повећања стопе пореза, већ боље организације и ефикасности наплате. Такав тренд, како очекујемо, биће настављен и ове године“ – истакао је мр Милан Уруковић, председник општине Неготин.

Захваљујући оваквим резултатима, а по речима представника GIZ општина Неготин има велике шансе да се нађе међу три најуспешније у Источној Србије и тако оствари право на бесповратна средства у износу од око 330.000 швајцарских франака. Та средства, како наглашавају представници GIZ, намењена су развојним програмима у области туризма, руралног развоја, инфраструктуре и другим.