Уторак, 05. Септембар 2017.

Сарадња општина Неготин и Књажевац

У циљу успостављања боље сарадње општина Неготин и Књажевац, Владимир Величковић, председник општине Неготин и Бобан Стингић, заменик председника састали су се јуче са Миланом Ђокићем, председником општине Књажевац и Марком Стојановићем, помоћником председника општине Књажевац. На састанку су дефинисали приоритети будуће сарадње. 


„Ми желимо још више  да продубимо сарадњу пре свега на пољима где и једна и друга општина имају исте разлоге сарадње, ту највише мислим на туризам и пољопривреду, а сматрам да је Књажевац далеко одмакао од свих општина у региону на овом пољу. Са господином Ђокићем имамо заиста изванредну сарадњу и желимо да учимо од бољих, то није проблем. Он је вољан да нам изађе у сусрет максимално, што се тиче његових досадашњих искустава и проблематике са којима се сусретао и наравно да желимо да достигнемо резултате које су они направили, јер желимо и ми да будемо једна од напреднијих општина у овом крају, што се тиче области где сматрамо да имамо заједничке интересе. Што се тиче даље сарадње, постоји идеја да је проширимо у областима где можемо заједно да делујемо, и да конкретно, што се тиче туризма, спајимо наше и њихове  потенцијале, да то буде једна регионална понуда, где људи који су заинтересовани да овај крај посете имати више могућности, од Старе планине до Дунава.“ – изјавио је Владимир Величковић, председник општине Неготин, након састанка.    

Милан Ђокић, председник општине Књажевац, сматра да су општине Неготин и Кажевац лидери у својим окрузима, када је у питању пољопривредна производња, а да би даљим повезивањем понуда  била још боља. Циљ сарадње две општине је и позитиван трансфер знања из једне општине у другу, који може да унапреди читав Тимочки регион. 

„Повезивањем наших пољопривредних произвођача, удружења винара, виноградара, пчелара воћара, итекако би допринело да они имају једну бољу, компактнију и компактибилнију понуду на тржишту. Тимочки регионим пуно тога има да понуди и када су у питању природне лепоте, од Сокобање, преко Старе планине, Ртња, па све до Дунава и мислимо да би кроз један заједнички наступ, дефинисањем једног таквог туристичког производа било итекако атрактивно, не само за госте из Србије, већ и за госте из Европе. Ту је и читав низ манифестација од сокобањске прве хармонике, па до Мокрањчевих дана, преко фестивала у Књажевцу, Гитаријаде, које такође могу дапривуку много туриста, а када су тек у питању гастрономски специјалитети, наше винарије, квалитетна вина, то је нешто што сасвим сигурно може да буде једна регионална итекако атрактивна туристичка понуда.“ – истакао је Милан Ђокић, председник општине Књажевац.

Он је такође изјаио да две општине не могу директно да се повезују када су у питању пројекти прекограничне сарадње, али да могу да размењују, јер је и Неготин, као и Књажевац, у задње време више него активан када су у питању пројекти прекограничне сарадње, али и пројекти којима се конкурише код других финансијских институција.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.