Понедељак, 25. Мај 2015.

Сарадња Неготина и италијанског града Алгеро

Поводом презентације радова студената Архитектонског и Шумарског факултета из Београда, под називом Студија о културном пределу Неготинских пивница, Рајачких, Рогљевачких, Смедовачких и Штубичких, који су резултат сарадње са италијанским колегама, у Неготину је уз ауторе, боравила и делегација научних радника и представника из града Алгера са Сардиније.

 

Реч је о граду који је једна од најзначајнинијих туристичких дестинација Италије, посебно Сардиније и који је познат по производњи вина и пољопривредних производа. Општину Неготин и италијански град Алгеро повезују и бројни природни потенцијали, које су италијани далеко више развили и искористили, док се код нас још увек трага за начинима да се крене стопама развијених земаља.

„Структура Алгере веома личи на Неготин и мислимо да сарадња ова два града може дати нов резултат и квалитет, као и пут у бољу будућност града Неготина. Људи у општини Неготин су веома вредни и показују фантастичну заинтересованост и сматрамо да Неготин и Крајина заслужују много више од оног што сада имају. Наравно на свима нама је да се потрудимо да то и покренемо. Италијани су дали све од себе да дођу и надамо се да ће сарадња бити успостављена“ – рекао је између осталог професор Зоран Ђукановић, са Архитектонског факултета у Београду.

Један од начина је и размена искустава и сарадња са градовима који су своје потенцијале ставили у функцију туризма и економског бенефита, а циљ посете био је управо  дефинисање даљих праваца сарадње између два града, при чему је констатовано да постоји добар основ и заинтересованост обе стране за интензивирање сарадње кроз конкретне пројекте у наредном периоду, што је председник општине Неготин, Јован Миловановић и навео у свом излагању.

„Спремни да учимо и извршимо размену знања коју су из града Алгера припремили да нама презентују. То се пре свега односи на вински туризам и технологију производње вина, која је у Италији веома развијена. Ми смо поново на почетку, подсетио бих да имамо само 14 регистрованих фирми за производњу вина на територији општине Неготин. То су скромни почеци, после периода где смо били веома јаки у овој области и зато морамо заједнички да радимо на томе да достигнемо онај ниво који смо имали, а да у сарадњи са људима који имају више искуства и знања подигнемо на још виши ниво“ – истакао је Миловановић.

На састанку који је одржан у великој сали Скупштине општине Неготин, након уводног излагања председника општине Неготин, приређен је и низ презентација представника града Алгера, општине Неготин, али и професора са Шумарског и Архитектонских факултета у Београду и Алгери.     

 

Укупну привреду града Алгхера представила је Natacha Lampis, представник градске управе, а о досадашњим достигнућима Алгхера у области производње вина, говорила је Gianfranca Pirisi, представник удружења винара из овог града. Маријана Ђорђевић из Канцеларије за локални економски развој општине Неготин говорила је о могућности за туристичку валоризацију Неготинских пивница, док је проф. Јасминка Цвејић са Шумарског факултет из Београда представила Студија о културном пределу Неготинских пивница.

 

На састанку је представљен и Досије Неготин-Алгхеро, као заједнички рад Архитектонског факултета из Београда и Алгера, који обухвата анализу заједничких сличности и потенцијала. Досије су представили проф. Arnaldo Bibo Cechini са Архитектонског факултета из Алгера и проф. Зоран Ђукановић, са Архитектонског факултета у Београду.   Састанку су присуствовали и професор dr Alessandro Plaisant и професор Anelo Corbia, са Архитектонског факултета из Алгера.   

Скуп су пратили представници локалне самоуправе, Завода за планирање и пројектовање општине неготин, Туристичке организације Неготин, локални винари и представници сеоских туристичких домаћинстава и локални медији. 

 

У склопу посете презентована су идејна решења  студената Архитектонског и Шумарског факултета, за неке од сегмената везаних за уредјење комплекса Рајачких, Рогљевачких, Смедовачких и Штубичких пивница.

 

„Ми смо на Архитектонском факултету у Београду и факултету у Алгери, радили доста на припреми овог материјала који презентујемо ових дана у Неготину и околини. То је резултат рада студената са Архитектонског и Шумарског факултета у Београду, где се заправо ради студија предела неготинских пивница, али и серија урбанистичких и архитектонских решења за уређење пивница и села којима оне припадају. У питању су сва четири комплекса пивница и села, осим штубика, јер је он мало даље од самих пивница“ – рекао је проф. Ђукановић говорећи о овим радовима.“

 

Радове су првог дана посете могли да виде мештани Штубика, у петак су они били изложен на градском  на Градском тргу у Неготину, а у суботу у Рајцу, Рогљеву и Смедовцу.