Петак, 03. Јун 2016.

Сарадња Борског округа и регије Базиликата из Италије

Алдо Берлингер, регионални секретар за заштиту животне средине, транспорт  и инфраструктуру италијанске регије Базиликата и Ђерарда Бонели потпредседница привредне коморе Матере, посетили су јуче општину Неготин, где су преставили потенцијале ове регије и пројекат „Мирабилиа“ који повезује европске градове који су под заштитом Унеска. 


Делегација италијанске регије Неготин је посетила у пратњи Мирослава Кнежевића, начелника Борског округа, са којим су разговарали и о потписивању протокола о сарадњи ове две регије.     

„Циљ наше посете је да се развије партнерство са Борским округом и да се на основу тог партнерства ради у оквиру пројеката који су пре свега усмерени ка заштити животне средине, а затим и ка унапређењу привреде. Говорили смо и на тему привредног раста Матере од када је постала представница Европске културе. Наш следећи задатак је да потпишемо споразум односно протокол о партнерству са Борским округом и са општинама које желе да се придруже овом партнерству. Пре свега бисмо кренули са сарадњом између универзитета, а потом и на привредном нивоу, али је једна од главних тема заштита животне средине“ – рекао је Алдо Берлингер, регионални секретар за заштиту животне средине, транспорт  и инфраструктуру регије Базиликата.

Мирослав Кнежевић, начелник Борског управног округа истакао је да ће током боравка у Неготину представника италијанске регије и Привредне коморе, бити договорене смернице протокола који ће бити потписан, а који ће бити усмерен ка остварењу заједничких циљева. 

„Циљ ове данашње посете је наставак добре сарадње између регије Базиликата и Борског округа и још бољих односа између наших регија, као и предузимање свих неопходних активности од стране господина Берлингера и мене у циљу што ефикасније реализације интер-регионалног јадранско-јонског транснационалног програма Адрион“ – истакао је Кнежевић.

Са уваженим гостима из Италије разговарала је и заменица председника општине Неготин, Надица Васић.  

„Данашња презентација италијанске регије Базиликата и Саси у Матери, граду који је под заштитом Унеска и који је део светске културне баштине прилика, је да се упознамо са потенцијалима ове италијанске регије и од њих сазнамо оно што може бити значајно и нама на путу ка Унеску. Подсећам да су пивнице у Рајцу и Рогљеву на прелиминарној листи Унескоа и пред нама је један дуг пут, а од нас самих зависи колико ћемо брзо радити да стигнемо до циља. Тако да је ова данашња презентација веома значајна и за нас да из њховог искуства научимо оно што нисмо знали и да једнога дана и наше пивнице буду део светске културне баштине.“ - рекла је Надица Васић. 


Ђерарда Бонели, потпредседница Привредне коморе Матере представила је пројекат „Мирабилиа – европска мрежа Унеско градова“. Пројекат је 2012. године осмислила ова привредна комора и њиме је обухваћено 12 регија у Италији у којима се налазе градови под заштитом. Идеја је да се мрежа прошири и на друге државе у Европи, а већ је успостављена сарадња са Француским градовима и регијама.

Презентацији су присуствовали и проф. др Сузана Ђорђевић Милошевић, декан Универзитета Сингидунум и Мирјана Остојић. Неготин је иначе први град у Србији који су посетили представници регије Базиликата из Италије.   

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.