Петак, 18. Аугуст 2017.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

Штаб за ванредне ситуације за територију општине Неготин, на основу препоруке са друге ванредне седнице, одржане 15. августа, издао је саопштење за јавност у циљу упознавања грађана са болешћу Афричке куге свиња са превентивним мерама које треба предузети. 

 

АФРИЧКА КУГА СВИЊА

ЈЕ ВИРУСНА, BEOMA ОПАСНА ЗАРАЗНА БОЛЕСТ ДОМАЋИХ И ДИВЉИХ СВИЊА
ОБОЉЕВАЈУ СВИЊЕ СВИХ КАТЕГОРИЈА! УГИНУ СВЕ ОБОЛЕЛЕ ЖИВОТИЊЕ!


 

   Афричка куга свиња се проширила Европом и стигла до РумунијеУ нашој земљи за сада нема забележених случајева ове појаве. Територија Борског округа проглашена је тзв. „А“ зоном угрожености и појава ове болести очекује се на територији Борског округа до пролећа 2018.године. 

    Знаци обољења се јављају након инкубационог периода од 2 до 7 дана (ретко 14 дана). Они укључују, између осталог, високу температуру, тешку депресију, анорексију, крварења по кожи, коњунктивитис, убрзано дисање и пулс, абортусе гравидних крмача, цијанозу и инкоординацију.

    Болест се шири:

- контактом заражених са здравим свињама;
- исхраном свиња помијама у којима има контаминираних остатака хране; контаминираном храном, водом, инфицираним крпељима; одећом и обућом;
- контаминираним предметима и опремом; превозним средствима; стајњаком;
-   лешевима угинулих и закланих животиња; глодарима и инсектима.

    Лечење:

- Болест се не лечи нити постоји заштита вакцинацијом.
- Једина мера контроле и ерадикације болести је уклањање оболелих и на болест сумњивих животиња као и животиња из контактних газдинстава и то убијањем у складу са Законом.

    Превентивне мере:

Препоруке стручњака су да се свиње не хране помијама, да се избегава да буду на отвореном, на пашама, као и да се спречи њихов контакт са дивљим свињама, које су потенцијални извор заразе. Исто тако, из Управе за ветерину поручују да сви, који су били у контакту са дивљим свињама, морају добро након тога да оперу и дезинфикују руке, обућу и одећу. Како нам је потврђено, контроле на терену се настављају у циљу спречавања нежељене заразе.

    Ова болест није тзв. „зооноза“ тј. не преноси се на човека-нема штетног утицаја по човека и остале животиње и да обзиром на то нема места паници и претераном страху али да се превентивне-оперативне мере морају предузети како би се спречила евентуална појава ове болести на територији општине Неготин.

 

СВАКУ ПОЈАВУ ИЛИ НАЗНАКУ БОЛЕСТИ ПРИЈАВИТИ:

Штабу за ванредне ситуације општине Неготин  

тел. 1985 и 544-000, моб.тел. 069/ 8482 785