Понедељак, 13. Мај 2013.

Сајам меда и вина

   
 

Под покровитељство Министарсва финансија и привреде и Општине Неготину, а у  организацији Туристичке организације општине Неготин, у оквиру Мајских свечаности, јуче је на централном градском тргу одржан 8. Сајам меда и вина.

 
   
 

На сајму се представило око 100 излагача из целе Србије и суседне Бугарске.  Бројне излагаче и посетиоце поздравио је Душан Петровић, директор Туристичке организације општине Неготин, а Сајам је и званично отворио заменик председника општине Неготин Драгољуб Ђорђевић.

 Он је том приликом, између осталог рекао : Винарство у нашем крају има дугу традицију, а крајинска вина праву славу доживела su пре више од једног века захваљујући Рајачком виногорју. Наша жеља је да достигнемо и престигнемо „златно доба“ крајинског виногорја, с краја деветнаестог и почетком 20. века када су домаћинства у долини Тимока имала и по 100.000 чокота винове лозе. Општина Неготин чини све да крајинским виноградарима и винарима омогући да унапреде своје винограде и производњу вина, а медарима  проузводњу меда. Тако је прошле године, по први пут из буџета општине, за аграрни буџет издвојено 40 милиона динара, готово десет пута више него до пре пар година. Та пракса ће бити настављена и ове године, а велики део од планираних 40 милиона дина биће додељен управо виноградарима, винарима и медарима.“

 

 
   
 

И на овогодишњем Сајму, изабрана су најбоља вина. Прву награду у категорији бела вина освојила је Винарија „Виммид” из Видровца, за вино „Sauvignon & semillon”. У категорији црвених вина прва награда припала је Подруму „Дајић“ из Михајловца за вино „Traian”. Прва награда у категорији розе вина  припала је Винарији „Матаљ“ из Неготина, за вино „Душица”. Апсолутни победник и најбоље вино овогодишњег Сајма је вино „Sauvignon & semillon”, које је произвела Винарија „Виммид” из Видровца.

 
   
 

У културно уметничком програму под називом „Добродошли у Неготин“, наступиле су етно групе „Класје“ и „Маринике“ и група Стари звуци.

Упоподневним сатима, ученици Основне школе „Бранко Радичевић“ извели су на Градском тргу Мјузикл посвећен сећању на СФРЈ и Јосипа Броза Тита, чије је име школа носила од оснивања 1983. године. Неготинска публика имала је прилику да се подсети песама, игара и карактеристичне кореографије из тог времена. 

 
   
 

Осми Сајам меда и вина, затворен је концертом звезде народне музике Ане Бекуте, уз присуство неколико хиљада посетилаца.