Среда, 19. Март 2014.

Рок за подношење пореске пријаве 31.март

 

 

Преузмите: Образац ППИ–1, за утврђивање пореза на имовину обвезника који воде пословне књиге

Преузмите: Образац Прилог-1

Преузмите: Образац Подприлога уз Прилог-1

 

Обавештавају се сви порески обвезници који воде пословне књиге на територији општине Неготин да 31.03.2014. године истиче рок за подношење пореских пријава пореза на имовину правних лица - ППИ1.

Министар финансија донео је Правилник о обрасцима пореских пријава за утврђивање пореза на имовину који је објављен у „Службеном гласнику РС“ број 108/13 и 118/13, а ступио је на снагу 1. јануара 2014. године.

Правилником су прописани обрасци пореских пријава (ти обрасци су саставни део Правилника), и то:

       Саставни део Обрасца ППИ-1 су:

Пореску пријаву на Обрасцу ППИ-1 подноси обвезник пореза на имовину који води пословне књиге, из члана 4. став 5. Закона о порезима на имовину („Сл. гласник РС”, бр. 26/01, ... и 47/13, у даљем тексту: Закон), и то:

  • правно лице које води пословне књиге у складу са прописима Републике Србије;
  • огранак и други организациони део страног правног лица који обавља привредну делатност у Републици Србији и који пословне књиге води у складу са прописима Републике Србије;
  • физичко лице које остварује приходе од самосталне делатности у складу са законом којим се уређује опорезивање дохотка грађана (у даљем тексту: предузетник) који води пословне књиге - за имовину коју је евидентирао у својим пословним књигама (у даљем тексту: имовина у пословним књигама), осим предузетника који порез на доходак грађана на приходе од самосталне делатности плаћа на паушално утврђен приход;
  • друго лице које води пословне књиге у складу са прописима Републике Србије, осим предузетника – за имовину која није евидентирана у његовим пословним књигама.

 

Пореска пријава ППИ-1 садржи утврђени порез за све непокретности обвезника на територији исте јединице локалне самоуправе.

Уз Образац ППИ-1 подноси се Прилог-1, који садржи податке о утврђивању пореза за сваку непокретност (засебно) за коју нема основа за пореско ослобођење. У складу са тим, број Прилога-1 који се подноси уз једну пореску пријаву на Обрасцу ППИ-1 одговара броју непокретности на које се порез плаћа, а које се налазе на територији исте јединице локалне самоуправе. На пример, ако на територији исте јединице локалне самоуправе обвезник који води пословне књиге има право својине на пословној згради са земљиштем на коме се та зграда налази, на локалу и на гаражи за које подноси пореску пријаву на једном обрасцу ППИ-1, уз ту пријаву подноси три Прилога-1, од којих први садржи утврђени порез за пословну зграду са припадајућим земљиштем, други - утврђени порез за локал и трећи - утврђени порез за гаражу. Сабирањем утврђених пореза за конкретне непокретности долази се до укупно утврђеног пореза за непокретности обвезника на територији исте јединице локалне самоуправе, који се уноси у ППИ-1.

Саставни део Прилога-1 је Образац Подприлог уз Прилог-1, који се попуњава на засебном примерку за земљиште и за сваки објекат за које се утврђује порез у Прилогу-1 (тако да број Подприлога уз један образац Прилог-1 одговара броју објеката који се налазе на истом земљишту увећан за један, а ако се Прилог-1 подноси за неизграђено земљиште – уз њега се подноси један Подприлог). У Подприлогу се за сваку од тих непокретности утврђује њена вредност. Сабирањем тих вредности утврђује се пореска основица и утврђује порез у Прилогу-1 за непокретности из Подприлога.

Када су све непокретности обвезника ослобођене плаћања пореза, обвезник уз пореску пријаву на Обрасцу ППИ-1 не подноси Прилог-1 (ни Подприлоге), већ податке о тим непокретностима уноси у Прилог-2, који подноси уз образац ППИ-1. Тај образац садржи поља за до седам непокретности које су ослобођене плаћања пореза. Када је број непокретности за које се остварује право на пореско ослобођење већи од седам, обвезник подноси одговарајући број Прилога-2 за непокретности које нису обухваћене у претходном примерку Прилога-2.

Када обвезник нема право на пореско ослобођење, уз пореску пријаву на Обрасцу ППИ-1 не подноси Прилог-2.

.