Среда, 02. Април 2014.

Ретроспективна изложба проте Симе Жикића

У галерији Тодорчетовог конака отворена је ретроспективна изложба „Сима Жикић (1878.-1964.) - хроничар свога времена“. Изложбу се приредили Музеј Крајине и Завичајни музеј Књажевца, а пригодан програм на отварању извели су чланови хора Цркве Свете Тројице под вођством професорке Светлане Кравченко.

 

Посетиоци ове јединствене изложбе имали су прилику да виде слике аутора, али и богату документацију и личне ствари проте Симе Жикића који је и сам био сведок и учесник многих значајних историјских догађаја, од Првог светског рата до почетка окупације и мартовских демонстрација, периода Другог светског рата и послератне обнове.

 

Лични фонд књажевачког проте Симе Жикића који чувају наследници у Србији и иностранству представља изузетан пример завичајне баштине као прилог процесу расветљавања историјских и културних процеса у Тимочкој Крајини крајем деветнаестог и у првој половини двадесетог века.

 

„Документарна, историјска и културна вредност ове грађе вишеструка је и неспорна за разумевања, ново сагледавање и тумачење историје приватног живота или одређених друштвених појава. На овај начин појединац учествује у конструисању колективног памћења. Чињеница да је заоставштина Симе Жикића комплексан део баштине чија се вредност огледа у разноврсности сачуване грађе, дужини настајања и њеним уметничким и литерарним квалитетима и мноштву фактографских података о људима и времену у којем је стварана, као и да се 2014. године навршава 50 година од  смрти проте  Симе Жикића повод су за приређивање ретроспективне изложбе у Завичајном музеју Књажевац“ – истакла је ауторка изложбе Милена Милошевић Мицић, историчар уметности и виши кустос.

 

Фонд проте Симе Жикића настајао је у периоду од 1898. године до његове смрти 1964. Овај надарени аутор насликао је више од стотину слика, портрета, пејзажа, сцена из свакодневног живота и дела религиозне тематике. У рукописима је оставио три романа са приказима из свештеничког и чиновничког живота базираних на стварним личностима и догађајима, објавио је мноштво  приповедака, чланака, проповеди и песама у црквеним гласилима. Својим деловањем прота Жикић допринео је развоју и квалитету живота у Књажевцу између два светска рата и утицао на генерације младих људи оснивањем и вођењем кружока, секција и организација попут подружнице Црвеног крста, певачког друштва, црквеног хора..