Петак, 24. Септембар 2021.

РЕШЕН ПРОБЛЕМ ГРЕЈАЊА У УПРАВНОЈ ЗГРАДИ МУЗЕЈА

Средствима Министарства заштите животне средине Републике Србије и локалне самоуправе, у Управној згради Музеја Крајине реконструисана је котларница и тиме решен проблем грејања дела зграде у коме се налази административни део. Укупна вредности пројекта износи 1.922.256 динара. Министарство заштите животне средине је, у оквиру суфинансирања реализације пројеката набавке, замене, реконструкције и санације котларница за грејање у 2021. години, Општини Неготин одобрило 1.300. 000 динара.

  

„Једна од инвестиција у Музеју Крајина реализована је постављањем котла који ће моћи да користи три врсте енергената (електричну енергију, пелет и дрва). Вредност инвестиције износи 1.922.256, 1.300.000 динара су средства министарства и 622.256 динара је учешће локалне самоуправе. У оквиру пројекта „Да нас прати добар глас 2“ којим смо аплицирали на овогодишњи конкурс „Градови у фокусу“ Министарства културе и информисања Републике Србије, у току је реализација инвестиција у две институције културе, Дому културе где је постављен светларник и при крају је санација тоалета и Музеју Крајине, у питању је замена столарије на Управној згради која ће бити приведена крају у октобра, укупне вредности од 7.307.528,80 динара, са учешћем министарства пет милиона и локалне самоуправе 2.307.528,80 динара. Наша намера је да наставимо са реализацијом пројеката који унапређују институције културе и чувају наше културно наслеђе“ истакао је данас у Музеју Крајина, Владимир Величковић, председник Општине Неготин и најавио да ће у наредном периоду локална самоуправа радити на отклањању проблема у објекту који се налази у дворишту родне куће Стевана Мокрањца а коме је имајући у виду да се налази у лошем стању, неопходна санација. Овај објекат користе радници Дома културе и Музеја Крајине.



Величковић је истакао неопходност улагања у Археолошки локалитет „Врело“ Шаркамен, у циљу стварања бољих услова за рад археолозима и конзерваторима на терену, обезбеђењем стабилне електричне мреже и уређењем пута од села Шаркамен до самог налазишта, чиме ће се омогућити лакши прилаз и подићи атрактивност локалитету који представља један од највећих потенцијала из области културног наслеђа и туризма.

  
 
Ивица Трајковић, директор Музеја Крајине захвалио се на подршци министарствима и локалној самоуправи у реализацији бројних пројеката. Набавком комбинованог котла за грејање у Управној згради Музеја Крајине биће побољшано грејање у административном делу и створиће се услови да се у перпеспективи греје и простор са поставкама.
„Веома нам је важна ова инвестиција којом решавамо проблем загревања просторија. За „Градове у фокусу“ локалној самоуправи је омогућено да по трећи пут реализује пројекте у области кулутре. Прва два пројекта везана су била за инвестиције у оквиру савременог стваралаштва и реализовани су у Дому културе, а ове године је прошао и пројекат у оквиру заштите културног наслеђа, замене столарије на Управној згради, који је рађен по условима Завода за заштиту споменика културе у Нишу. Што се осталих пројеката тиче по први пут се ради у Прахову, у току је релизација пројекта "Заштитна археолошка ископавања Аqуеса у Прахову" који Музеј Крајине реализује у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе Ниш из Ниша, средствима Министарства културе и информисања Републике Србије у износу 700.000 динара и Општине Неготин - 1.350.000 динара. Циљ пројекта археолошких истраживања јесте израда техничке документације постојећег стања за потребе правне и физичке заштите археолошког наслеђа. У Прахову ће у наредних месец дана бити ангажовано пет стручњака и седам радника Омладинске задруге.“ поручио је медијима директор Ивица Трајковић.


 
Радници Музеја Крајине анагажовани су на реализацији још два пројеката одобрених од стране Министраства културе и информисања. Реч је о поставци о Момчилу Мокрањцу, сину прослављеног композитора, коју је надлежно министарство подржало са 600.000 динара и штампи Летописа музеја, 410.000 динара.