Понедељак, 04. Септембар 2017.

Реконструкција водовода Душановац - пумпна станица Кусјак

Владимир Величковић, председник општине Неготин, Радмило Николић, директор производње компаније Ђердап, Синиша Матовић, директор ХЕ Ђердап 2 и Мерлина Селенић, помоћница председника општине Неготин, обишли су данас радове на  реконструкцији водоводне мреже на деоници Душановац – пумпна станица Кусјак.


Пре тридесетак година, Хидроелектрана „Ђердап“ Кладово, изградила је објекте за водоснабдевање „Барбарош“ у Душановцу, који обухватају каптажу изворишта Барбарош, резервоар воде на Кусјаку, резервоар питке воде за Неготин, разводну мрежу у Душановцу укупне дужине 5.654 метра, цевовод за Неготин и остали пратећи објекти. Водоводна мрежа урађена је од азбестних цеви с роком трајања до 30 година. Због истека рока за експлоатацију долазило је до честих процурења у систему, па су у компанији Ђердап проценили да  је неопходно да се део цеви замени новим.


„Примарно овај систем је изграђен с основном наменом да се обезбеди снабдевање водом главног објекта ХЕ „Ђердап 2“,односно за хлађење генератора, гашење пожара на главном објекту и снабдевање водом за пиће насеља Душановац. Ово је прва етапа реконструкције којом је предвиђена замена око два километра цеви на релацији Душановац - пумпна станица Кусјак, новим пластичним цевима које ће обезбедити функционисање система у наредних 50 година. Вредност радова је 11.331. 670 динара, без пдв и цео износ је обезбедило ЈП ЕПС Огранак ХЕ „Ђердап. Извођач радова је фирма „Пословност“ Ниш. – истакао је Радмило Николић, директор за производњу енергије Огранка ХЕ „Ђердап“.


Сви објекти система сем разводне мреже кроз село Душановац, у власништву су ХЕ „Ђердап 2“, а „Барбарош“ je једно од изворишта са кога се пијаћом водом снабдевају и становници Неготина.


„Пре свега се захваљујемо компанији Ђердап на њиховом разумевању за наше локалне проблеме. Заменом ових цеви користи ће имати и ХЕ Ђердап, али и мештани Душановца и становници Неготина, јер је овај извор у систему градског водовода. Ми са ХЕ Ђердап имамо изванредну сарадњу и планирамо још неколико заједничких пројеката. До краја године асфалтираћемо километар пута од Михајловца  према Кусјаку, а разговарамо и о пројектима које ћемо реализовати у наредним годинама.“ – изјавио је председник општине Неготин Владимир Величковић.   


Реконструкција водоводне мреже почела је 11. јула и предвиђено је да траје до 20 септембра. Радови се изводе у времену када је са парцела, по којим пролази траса водовода, скинута летина, а када се радови заврше парцеле ће се вратити у првобитностање, како би се несметано одвијали јесењи пољопривредни радови. ЕПС  Огранак ХЕ „Ђердап“ је и на овај начин показала да је друштвено одговорна компанија и да је у сваком тренутку спремна за помоћ локалној самоуправи.  Планом је предвиђена да се у наредним годинама уради и реконструкција остатка водоводне мреже у дужини од 6100 метара. 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.