Уторак, 10. Мај 2016.

Регионални рестаураторски камп у Рогљеву

У Рогљеву је у току 26. Регионални рестаураторски камп, који осму годину финансира шведска невладине организације „Културно наслеђе без граница“ у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе. Четврти пут камп се организује у Рогљеву, а на њему  учествују архитекте, студенти вајарства и конзервације из Румуније, Бугарске, Грчке, Албаније и Србије. Предавачи су професори из Шведске и Америке. 

   

„Значај овог кампа је вишеструк и за нас који радимо на Рогљевачким пивницама као и за саме полазнике. Они се овде упознају и шире мрежу регионалну мрежу конзерватора. Уз теоријски део, односно предавања еминемнтних професора, овде се одвија и практични на пивницама, и  ми сваке године успемо да конзервирамо две или три пивнице. Конзервација подразумева и саму заштиту објекта од пропадања, а ове године радимо на заштити једног објекта, који прекривамо новим кровним покривачем. Тако смо спојили едукацију и конзервацију, они науче неке конзерваторске методе, радимо на конзервацији дрвета, камена, разне тесарске технике упражњавамо, уче се традиционалним градитељским вештинама и конзерваторским методама“ – Босиљка Томашевић,архитекта саветник Републичког завода за заштиту културе.   

   

Данашњем предавању присуствовале су и Надица Васић, заменица председника Општине Неготин и Валентина Николовска, директорка Завода за урбанистичко планирање и пројектовање.  У обраћању  учесницима кампа Васићева је истакла значај уређења и очувања комплекса пивница које предстваљају културно благо од изузетног значаја као и да општина Неготин подржава одржавање научних скупова

   

„Оно што ми као локална самоуправа можемо да урадимо на пољу заштите културног наслеђа је да доносимо планове и пројекте на основу којих ће у наредном периоду моћи да се изведу инфраструктурни радови. Прошле године смо усвојили План детаљне регулације за комплекс пивница у Рајцу, а у завршној фази је и План детаљне регулације за пивнице у Рогљеву и ја се надам да ће ускоро и наши грађани ускоро моћи да остваре јавни увид у овај плански документ. Након тога уследиће и јавне распреве и све оно што налажу законске процедуре. Такође се ради и на изради пројекта водоводне и канализационе мреже у Рогљеву и оно што је на нама, као  локалној самоурави, је да сва планска документа усвојимо усвојимо у законском року, да након њих урадимо и неопходне пројекте, да пивнице и у Рајцу и Рогљеву а у наредном периоду и у Смедовцу и Штубику имају изглед који заслужују.      

Регионални рестаураторски камп завршава се 21. маја. 

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.