Среда, 01. Новембар 2017.

Редовна седница Штаба за ванредне ситуације

Одржана редовна седница Штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин за 2017.годину, којом је председавао, командант Штаба, Владимир Величковић. На дневном реду били су упознавање са стањем,спремношћу и припремама субјеката за наилазећи зимски период на територији општине Неготин, препорука Окружног штаба за ванредне ситуације Борског управног округа и захтев Месне заједнице Душановац за чишћење речног корита Дупљанске реке.

У оквиру прве тачке дневног реда, Радиша Бирић, известио је чланове штаба о припреми и спремности субјеката за наилазећи зимски период. Известилац је у свом излагању известио чланове Штаба да су сви субјекти из својих надлежности по достављеним извештајима спремни за наилазећи зимски период. Часлав Мијуцић, представник ЕД Неготин, истакао је да због недостатка резервних делова и неисправности теренских возила, током зимских месеци може доћи до проблема у снабдевању електричном енергијом по месним заједницама. ЈКП “Бадњево“ у потпуности је спремно за одржавање градских улица, централне зоне, као и уредно снабдевање потрошача грејањем, потврдио је директор Голуб Рајић, а Драган Мијуцић, извршни директор овог предузећа, истакао је да је и зимска служба за одржавање локалних путних праваца, спремна за зиму, са довољним расположивим капацитетом и исправном механизацијом. Спремност за несметан рад у зимском периоду потврдила је и Видосава Пауновић-Брбуловић, в.д. директора Здравственог центра у Неготину. Након дискусије, на предлог начелника штаба за ванредне ситуације за територију општине Неготин, Зорана Траиловића, једногласно је донет закључак да се усвоји план спремности за наилазећи зимски период 2017/2018 годи

У наставку седнице, присутни су се упознали са препорукама Окружног штаба за ванредне ситуације Борског управног округа, које се односе  на набавку и одржавање средстава за узбуњивање у оквиру система јавног узбуњивања у Републици Србији. како се истиче у препоруци, неопходно је доношење Одлуке о одређивању оспособљених правних лица односно преиспитати статус одређених правних лица и доношење Плана и програма развоја система заштите и спасавања. У препоруци се напомиње да је неопходно израдити и процену угрожености од елементарних непогода и других несрећа за територију општине Неготин и План заштите и спасавања у ванредним ситуацијама, извршити попуну јединица опште намене и материјално опремање истих, извршити обуку и оспособљавање повереника, заменика повереника и јединица цивилне заштите. О свим препорукама образложење је дао начелник штаба Зоран Траиловић. Како је јединица локалне самопураве у законској обавези да ово уради, средства ће бити планирана за наредну годину. 

Чланови Штаба за ванредне ситуације упознали су се и са захтевом Месне заједнице Душановац за чишћење речног корита Дупљанске реке. Наведени радови биће планирани у наредној години.

На предлог команданта штаба и в.д. директора Здраственог центра, на седници је донет и закључак да педијатри обрате пажњу, ако дође до појаве малих богиња на нашој територији као и да одрже састанак са директором дечјег вртића у Неготину.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.