Среда, 20. Јун 2018.

Ребалансом буџета издвојена средства за санацију топловода Борска

Првим ребалансом буџета обезбеђена су средства у износу од 58 милиона динара за санацију и адаптацију топловода од топлане Борска до улице Србе Јовановића. Владимир Величковић, председник општине Неготин, у свом данашњем обраћању медијима објаснио је у каквом је стању затечен топловод и најавио почетак радова на замени топловода до средине августа.


Проблем са топловодом, иако датира од пре десетак године,  искочио је у први план 14. марта ове године, када је корисницима који се напајају са њега обустављено даљинско грејање. Од тог дана кренуло се са тражењем решења и по свему судећи оно је нађено, па ће проблем топловода бити решен до почетка наредне грејне сезоне.

„Од 2008.  до 2018. године, тај топловод је радио преко свог века трајања, па смо  можда имали и срећу у  несрећи, што је хаварија настала пред крај грејне сезоне, мада знамо какви су тада временски услови били и ја се овим путем извињавам грађанима због проблема који је тада настао. Желим међутим да скренем пажњу да тај проблем не датира од марта ове године. У протеклих десет година врло мало је урађено на његовој промени и побољшању, пре свега услуге даљинског грејања нашим суграђаним. Када се проблем јавио, буџет је већ био направљен и усвојен, као и сваке године пред крај календарске претходне године, и ми тада нисмо имали назнака да ће овај део топловода бити у таквом стању и да ћемо морати да одвојимо средства за његову санацију односно замену. Пошто је буџетска година почела, морали смо од 14. марта на даље да „створимо“ средства за реконструкцију тог дела грејне мреже. Није то био највећи проблем. Главни проблем датира од 2003. године, а то је нерешен правно-имовински статус самог топловода, који је и даље у власништву ИХП Холдинг Прахово, који је у стечају и не функционише, а локална самоуправа не може да улаже средства, ако нема власништво над објектом или у овом случају топловодом. Зашто то до сада није одрађено, ако ништа друго, бар та правно-имовинска проблематика, то већ није питање за мене, али је то проблем  који смо имали зато и нисмо могли да кренемо раније у његово решавање. Оно што смо успели од сада, јесте да решимо правно-имовински проблем, данас смо добили одговор од Државног правобраниоца у Зајечару, и добили смо сагласност и могућност да интервенишемо на том делу топловода, односно решили смо правно-имовински проблем који смо затекли. Ребалансом буџета, који смо усвојили на јучерашњој седници Општинског већа и који ће се наћи у петак на дневном реду седнице Скупштине општине, обезбеђена су и средства, не увећавајући планирани буџет. Захваљујем се и људима који раде у буџету и који су морали због хитности да ураде промену финансијских позиција и да обезбеде финансије за реализацију промене топловода, као и правном делу, правно- имовински проблем који је сада решен. Што се тиче даље процедуре, осам дана након доношења Одлуке о ребалансу буџета, покренућемо јавну набавку за замену тог дела топловода, у дужини од 1 800 метара и надамо се да ћемо половином августа, када прође јавна набавка и рок за жалбе од 15 дана, кренути у реализацију пројекта. Овим путем се још једном извињавам грађанима који су имали проблем са грејањем и желим да кажем да он датира из ранијег периода, а ја нисам могао да видим било какву акцију тадашњих и руководиоца, не само на мом месту, већ уопште свих структура, које су морале ако не да реше проблем, бар да припреме његово решење. Ми смо то имали као задатак у претходна три месеца и ово је било најбрже што смо могли да дођемо до решења и по свим прогнозама, које су нам дате, до почетка грејне сезоне радови ће бити завршени.“ – истакао је Владимир Величковић, председник општине Неготин.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.