Уторак, 31. Октобар 2017.

Реализација пројекта „Посредовањем до промене“

У оквиру реализације пројекта „Посредовањем до промене“, који реализује Удружење грађана ''Кокоро''- Бор из Бора у партнерству са Тимочким Клубом Књажевац и у сарадњи са Националним удружењем медијатора Србије (НУМС) и Центром за социјални рад из Бора, у Неготину је данас одржан састанак о медијацији коме су присуствовале судије Основног, Вишег и Прекршајног суда, тужилаштва и адвокати.   

 

Циљ данашњег састанка био је унапређење медијације и у том контексту посебан акценат је био на представљању акта који је донео Врховни касациони суд и Министарство правде, под називом Упутство за унапређење медијације у Републици Србији.

 

“Ово Упутство предвиђа низ мера које би пре свега судови требали да примене како би се унапредила медијација. Ово би дакле био неки први корак пре свега да судије инфомишу странке о могућности алтернативног начина решавања спорова, дакле да укажу странкама на могућност да спор могу да реше и медијацијом. Дакле, то је била идеја и првенствено да кажем циљ овог састанка. Ово је само почетак и ја се надам да ће и убудуће бити оваквих састанака и окупљања,  јер очекујемо да ће у наредном периоду и Правосудна академија организовати обуку за медијацију, за све носиоце правосудних функција. Даљи планови су пре свега да покушамо да организујем инфо-пулт дакле да грађани имају могућност да се информишу о томе шта је медијација, које су предности медијације у односу на класични судски поступак, дакле да знају коме да се обрате, ко су медијатори на подручју суда у Неготину и да се наравно определе за медијацију, уместо за класичан судски поступак, а наравно једна од мера јесте и већа промоција медијације, што значи наравно и већу сарадњу са медијима, дакле више медијског простора за унапређење медијације и наравно као што сам већ напоменула обука свих носилаца правосудних функција.”- истакла је Драгана Антоновић, судија Основног суда у Неготину и медијатор.

 

Пројектне активности реализују се од децембра прошле године у Бору, Зајечару, Неготину и Књажевцу, а пројекат финансира Делегација Европске уније у Републици Србији а у оквиру EIDHR programa (Европски инструмент за демократију и људска права). Пројекат суфинансира са око 5 одсто и Влада Републике Србије преко Канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом.