Четвртак, 02. Март 2017.

Расподела семена кукуруза пољопривредницима

До средине марта 2017.године Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО) спроводи више активности у области пољопривреде у општини Неготин.

 

Ово је наставак пројекта којим ЕУ у сарадњи са ФАО УН и локалном самоуправом Неготин помаже пољопривредним газдинствима која су имала штете од поплава 2014. године. Јуче је организована расподела семена кукуруза  за 32 пољопривредника, при чему је свако добио семе за сетву око 1 хектара.

Наредне недеље у периоду од 06.-08. марта биће испоручено семе луцерке и црвене детелине за 28 пољопривредника, као и 24 тоне минералног ђубрива за домаћинства која су добила кукуруз и детелину.

Када је реч о испоруци семена, пољопривредници добијају, у складу са својим потребама и предходном производњом, по 2 сетвене јединице кукуруза, или 20 кг луцерке или црвене детелине, док ће сви пољопривредници уз семена добити и по 400 килограма ђубрива. Укупна вредност испоручених семена и ђубрива за општину Неготин износиће преко 1,4 милиона динара.

ФАО наставља и са обукама за пољопривреднике. Тако ће у петак, 03.марта 2017. године  бити одржана обука на тему „Управљање пољопривредним газдинствима у условима климатских промена“, Предавање ће бити организовано у ресторану „Хајдук Вељков рај“  од 10 часова.

 

Испоруку семена и ђубрива за пролећну сетву за пољопривреднике из Неготина, као и једнодневне семинаре, финансира Европска унија у оквиру програма „Помоћ Европске уније поплављеним подручјима у Србији“ а из претприступних фондова ИПА 2014. Када је реч о општини Неготин, до сада је помоћ у виду пољопривредних пакета добило преко 250 пољопривредника а укупна средства, до сада издвојена за ову општину, износе преко 56.000 евра.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.