Петак, 21. Фебруар 2020.

Рајачке пивнице део пројекта „ ЕУ за културно наслеђе и туризам“

У оквиру Међународног сајма туризма у Београду, јуче  је на заједничком штанду општина Неготин, Мајданпек, Кладово и Голубац, Националног парка „Ђердап“ и Голубачке тврђаве и Лепеског вира - „Доње Подунавље“ Ђердап,  обележен почетак новог пројекта Европске уније „ЕУ за културно наслеђе и туризам“. Свечаном отварању пројекта присуствовали су Председник Републике Србије Александар Вучић, шеф Делегације Европске уније у Републици Србији, амбасадор Сем Фабрици, заменица амбасадора Савезне Републике Немачке Доротеа Гизелман. Овом веома значајном догађају присуствовали су и Владимир Величковић, председник Општине Неготин, Младен Бошковић, помоћник председника у области привреде и инфраструктуре, представници општина и градова и бројни гости.

  

„Када Европска унија улаже новац, она га улаже на паметан начин, да нам стратешки развијају туристичке потенцијале, али и дубински и разноврсно да можемо да привучемо различите категорије људи да дођу на исток наше земље. Исток Србије је бисер Србије, Подунавље је бисер Србије. Нисмо их искористили до данас. Још много тога имамо да урадимо, захваљујући Европдкој унији, обновили смо Голубачку тврђаву. Када будемо урадили и Кладово и Неготин и Зајечар, много од места у којима већина нас није била. Али, запитајте се људи, колико вас није било у овим местима“ рекао је Вучић и додао да без подршке, помоћи и новца, али и без знања људи из Европске уније овакви подухвати не би били могући. 

  
                                                                                                                                       Фото: Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ

„ЕУ за културно наслеђе и туризам“ је #ЕУзаТебе пројекат усмерен на развој туризма као значајног привредног потенцијала за економски развој источне Србије и Доњег Подунавља. Финансирају га Европска унија  са 15 милиона евра и немачко Министарство за економску сарадњу и развој са 1.6 милиона евра, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

  

„Феликс Ромулијану у Зајечару, тврђаву Фетислам у Кладову, Рајачке пимнице (пивнице) код Неготина треба видети и искусити. Ови локалитети шаљу поруку ’дођи да ме видиш, нећеш зажалити’. Кроз овај пројекат ми ћемо заједничким снагама покушати да овај регион и ове културно-историјске споменике ставимо на позорницу туристичке понуде у Србији и Европи,“ рекао је амбасадор Фабрици и додао да ће око 10,5 милиона евра бесповратних средстава, бити уложено  на обнову и побољшање инфраструктуре ових значајних објеката, као и на модернизацију система грејања и вентилације у Народном позоришту у Београду.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић нагласио је да је ово је највећи пројекат који се релизује у сектору туризма, а који се финансира средствима ЕУ. „Никада пре, више средстава није издвојено за један пројекат у овом сектору. Зашто је ово важно? Пре свега, због чињенице да је Доње Подунавље, тамо где се пројекат реализује, једна од области која је најмање искоришћена као туристички ресурс, упркос свему што поседује као потенцијал, пре свега по историјско-културног наслеђа, од праисторије до касног средњег века,“ рекао је Љајић.

Кроз пројекат ће такође бити додељена бесповратна средства општинама и јавним институцијама, асоцијацијама и удружењима чија је понуда део туристичке понуде региона, креативној индустрији,  установама културе за пројекте који доносе иновативне приступе туристичкој понуди региона, као и пружаоцима туристичких услуга из приватног сектора.

„Влада Савезне Републике Немачке подржава развој приватног сектора у Србији од 2000. године. Циљ наше сарадње са Србијом је одувек био да подигнемо конкурентност и побољшамо економску перспективу за грађане Србије. Зато нам је драго да видимо да Европска унија подржава подизање конкурентности туристичког сектора и настојања да се пружи већа шанса људима, а посебно онима из мање развијених области. Желимо да људи у Србији имају прилику да нађу посао и остану у својој земљи,“ рекла је Гизелман.