Понедељак, 14. Фебруар 2011.

Рајачке пимнице у знаку Светог Трифуна

3076_1.jpg

У готово свим виноградарским местима у општини Неготин, данас је обележен Свети Трифун, заштитник виноградара и винара. Централна прослава Светог Трифуна, у организацији Туристичке организације општине Неготин и Месне заједнице Рајац, а под покровитељством општине Неготин, одржана је на једном од најинтересантнијих туристичких локалитета у Србији, Рајачким пимницама.

3076_3.jpg

Манифестацију је отворио председник општине Неготин, др Влајко Ђорђевић, који је виноградарима и винарима честитао славу и пожелео им родну годину. Он је такође истакао да је жеља свих нас да се неготинско виногорје врати на карту Европе, на место које му И припада.

3076_2.jpg

Присутне госте поздравио је и Душан Петровић, директор Туристичке организације општине Неготин.

У складу са традицијом, уз присуство свештеника црквене општине Неготин обављено је и резање славског колача.

3076_4.jpg

Овогодишњи домаћин славе Слободан Мишић, предао је славски колач Гордану Милошевићу, који ће бити домаћин наредне године. У винограду надомак Рајачких пимница, орезан је и први чокот винове лозе уз освећење свештеника.

3076_5.jpg

Виноградарима и посетиоцима манифестације наздрвио је Љубиша Милошевић , а у културно уметничком програму осим њега учествовали и дувачки оркестар Фејата Сејдића и фрулаши културно уметничког друштва “ Воја Чурић” из Кобишнице.

3076_6.jpg

Посетиоци су могли да погледају и модну ревију под називом “Традицонално и савремено” и изложбу сувенира Уметничко-занатске радионице “ЗанАрт”  из Неготина, дегустирају чувена крајинска вина и уживају у казивањима о вину и љубави .

Прослава Светог Трифуна у Рајцу и ове године окупила је многобројне госте из Србије и иностранства .