Среда, 11. Јул 2018.

Радови на хидроизолацији у Музеју Хајдук Вељка

У циљу решавања дугогодишњег проблема са влагом у објекту Музеја Хајдук Вељка, почели су радови на хидроизолацији зидова. Радове је обишао председник Општине Неготин, Владимир Величковић. 


По завршетку поступка јавне набавке и сезоне екскурзија, 19. јуна почели су радови на хидроизолацији зидова зграде Музеја Хајдук Вељка.

“Вредност радова је 2.288.460,00 динара са ПДВ-ом, а финансијска средства обезбеђена су из буџета општине Неготин за 2018. годину. Извођач радова је Д.О.О. „Цветкова градња“ Неготин, а рок за завршетак 60 дана. Добио сам данас уверење од стране извођача радова да ће све бити завршено у планираном року.  Реч је о трајној санацији проблема који се вуче уназад већ дужи низ година. Желимо, да у складу са нашим могућностима, максимално заштитимо нашу културну баштину. Разговарао сам и са директором Музеја, где смо констатовали да од већих капиталних радова остало је само да се уради санација столарије на управној згради, која ће највероватније бити урађена наредне године и онда ћемо у потпуности моћи да се посветимо нашем највећем туристичком локалитету, а то је Врело Шракамен.” – истакао је Величковић, приликом обиласка радова у Музеју Хајдук Вељка.  

Идејни пројекат за израду хидроизолације зидова урађен је од стране СР „Конић инжењеринг“ из Зајечара,на основу услова које је дао  Завод за заштиту споменика културе из Ниша.

“Гледамо да објекти буду пре свега безбедни  али репрезентативни за посетиоце. Више пута је било покушаја да се реши проблем са влагом. 2014. рађена је унутрашња хидроизолација, али то није дало резултата. Овога пута услове је дао Завод за зташтиту споменика из Нишу, и ми се надамо да ће ови радови дати резултате да ћемо решити вишегодишњи проблем са влагом у овом објекту, због кога нисмо могли у последњих годину дана да користимо галеријски простор.” – рекао је Ивица Трајковић директор Музеја Крајине.


 Уз помоћ локалне самоуправе Музеј Крајине урадио је реконструкцију Мокрањчеве куће, као и кров на управној згради Музеја.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.