Среда, 27. Март 2013.

Радно ангажовање социјално угрожених лица

4102_1.jpg

Радно способна, а социјално угрожена лица у општини Неготин убудуће ће имати прилику да буду радно ангажована на уређењу града или села чиме ће остварити новчану надокнаду, суштина је новог Правилника који је усвојило Општинско веће на последњој седници. Тим поводом данас је одржан састанак општинског руководства са председницима Савета месних заједница и референата месних канцеларија.

„Општина Неготин је прошле године издвојила 8 милиона динара за једнократну помоћ социјално угроженим лицима, а такође из буџета општине издвајају се средства за уређење града и села.  Наша је идеја да радно способним, а социјално угроженим грађанима понудимо радни ангажман на уређењу града и села који ће им бити плаћен средствима из буџета. На тај начин ће они постати социјално одговорни, односно оправдаће средства која се за њих издвајају и даће свој допринос уређењу средине у којој живе. Са друге стране то ће допринети уштеди буџетских средстава“ – изјавио је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

4102_2.jpg

У складу са Правилником, представници месних заједница добили су задатак да сачине списак социјално угрожених особа у својим срединама и да спроведу анкету којом ће бити прикупљени подаци о особама које испуњавају право на радно ангажовање.
 
„Због учесталих захтева за једнократну  социјалну помоћ, оправданих или неоправданих, ово ће бити прилика да обавимо ревизију лица која испуњавају право на социјалну помоћ. То практично значи да особе које су потпуно здраве и радно способне треба на неки начин да оправдају средства која им се исплаћују кроз једнократну помоћ“ – поручио је др Влајко Ђорђевић, помоћник предсника Општине задужен за месне заједнице.

Средства за исплату једнократне новчане помоћи по основу добровољног радног ангажовања обезбеђују се из буџета општине Неготин и то у висини минималне нето зараде по радном часу у месецу за који врши исплата, а реализују се преко Центра за социјјални рад.

4102_3.jpg

Заинтересована лица за добровољно радно ангажовање упућују се од стране Центра за соцјјални рад у Јавно комунално предузеће, односно Месну заједницу која спроводи добровољно радно ангажовање. Они ће бити ангажовани на пословима уређења града и села, уређења паркова, река, јавних површина, зелене и робне пијаце, јавних паркиралишта, одржавању гробља, чишћењу дивљих депонија у граду и селима, као и другим пословима од непосредног значаја за живот грађана.Особа која одбије да буде радно ангажована губи право на једнократну социјалну помоћ.