Четвртак, 17. Октобар 2013.

Радионица у оквиру пројекта “Нови послови за чистију будућност - социјално предузетништво”

 

Данас је у Неготину почела прва радионица у склопу пројекта “Нови послови за чистију будућност - социјално предузетништво”, који се реализује кроз ИПА програм прекограничне сарадње Србија-Бугарска, а финансира средствима из Европске уније.

 

Радионицу је отворио шеф службе за заштиту животне средине Општинске управе Општине Неготин, Слободан Дијановић, а учеснике су са активностима током трајања радионице и самим пројектом упознали Радмила Владисављевић, менаџер пројекта и Петар Синђић, асистент на пројекту.

 

О значају самог пројекта, удруживању у задруге сакупљача секундарних сировина, рециклажи и преради секундарних сировина, присутнима је говорио и Осмах Балић из Организације за помоћ Ромима из бивше Југославије “YUROM” из Ниша. Он је говорио и о искуствима сакупљача секундарних сировина из Ниша, а и о профитабилности овог посла.  

 

Током дводневног рада, предавачи Мишо Бабовић и Верица Милановић ће учеснике у раду радионице упознати са Законодавним процедурама за оснивање задруге, правима и обавеза задругара и значајем заштите животне средине кроз уводјење селекције и сакупљање сировина из отпада. Теме радионице биће и односи са јавношћу и комуникација са генераторима отпада, откупљивачима и другим учесницима у процесу управљања отпадом и облици и врсте сарадње задруге и задругара са јавно комуналним предузећем и уговорена медјусобна права и обавезе. Предвиђене су и практичне вежбе учесника на теме  “Задругар то сам ја” и  „Отпад сировина као могућност зараде”.