Петак, 06. Октобар 2017.

Радионица „Градња прве електране у Србији“

У спомен соби Ђорђа Станојевића данас је, у оквиру обележавања Дана ЕПС-а, а у организацији ЕПС огранка ХЕ „Ђердап“ и уз подршку локалне самоуправе одржана радионица под називом „Градња прве електране у Србији“.

  

6. октобра 1893. године осветљен је Београд. Струја једносмерног напона произведена је у Термоелектрани на Дорћолу за чију градњу је најзаслужнији наш суграђанин Ђорђе Станојевић. Идеја за електрично осветљење Београда рођена је доста раније када је Ђорђе 1881. године на великој светској изложби у Паризу први пут видео најновија достигнућа у области производње електрике.

  

Датум осветљења Београда ЕПС слави као свој дан. ЕПС је установио награду Ђорђе Станојевић која се на овај дан додељује појединцима и институцијама заслужних за унапређење из области енергетике, додељује донације за унапређење здраства, школства и сл. Захваљујући напорима запослених у ЕПС у пет електрана које је изградио наш суграђанин и данас су у погону. Ово су уједино и живи музеји.

  

На данашњој радионици присутни ученици Техничке школе и Неготинске гимназије упознати су с догађајима који су претходили градњи прве електране у Србији, боравком Николе Тесле у Београду 1892. године. Било је речи и о првој књизи на српском језику о Николи Тесли, градњи осталих електрана у Србији, ТЕ „Неготин“ из 1923. године.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.