Понедељак, 18. Фебруар 2013.

“Прво писање и читање“ на влашком језику

4055_1.jpg

У организацији Националног савета Влаха и Удружења “Гергина”, програмом "Прво писање и читање", приређеним на малој сцени биоскопа “Крајина”, само годину дана од усвајања влашког писма,  промовисане су прве публикације на влашком језику. Неготинској публици су том приликом представљена издања: "Панда учи кунг фу", "Шаљиве влашке приче" и речник израза и фраза "Говорим влашки".

4055_2.jpg

Изражавајући задовољство због успешне сарадње Националног савета Влаха и Удружења “Гергина” која је резултирала штампањем првих издања на влашком језику, госте  су поздравили Миодраг Марковић, потпредседник НСВ и др Синиша Челојевић,  члан Извршног одбора НСВ, председник Одбора за службену употребу језика и писма и председник УО Удружења  “Гергина”.

4055_6.jpg

У име руководства Општине Неготин, публици која је до последњег места испунила салу биоскопа “Крајина” обратила се Александра Миловановић, помоћница председника Општине Неготин.

4055_3.jpg

- За општину Неготин као вишенационалну средину у којој живи и велики број припадника влашке националне мањине од изузетног је значаја рад Националног Савета Влаха чији је превасходни циљ  остваривање права припадника ове националне мањине у домену културе, образовања, информисања, као и службене употребе језика и писма. На овим просторима Срби као већински народ и Власи, као национална мањина, вековима живе уз узајамно поштовање, у миру и толеранцији, поштујући Србију као своју државу. По том питању Неготинска Крајина може бити узор и осталим мултиуетичним заједницама у Србији, али и ширем окружењу – истакла је Александра Миловановић.

4055_4.jpg

Аутор песмарице и бојанке за најмлађе "Панда учи кунг фу"  и приручника "Говорим влашки" је Слободан Голубовић, професор из Београда, а родом из околине Кучева. Шаљиве влашке приче написала је Драгана Војиновић, рођена Филчић, из Прахова, која живи у француском граду Морто, где обавља функцију потпредседника општине. Драгана Војиновић је добитница највећег француског ордена Витеза части.

 4055_5.jpg

У оквиру програма  "Прво писање и читање" наступили  су и вокални солиста Вионера Пауновић уз пратњу оркестра Милета Пауновића, Изворна певачка група "Гергина" из Неготина и Културно-уметничко друштво "Мокрањац" из Мокрања.