Понедељак, 24. Март 2014.

Првих 50 година ОШ „Вера Радосављевић“

Наставници и ученици Основне школе „Вера Радосављевић“, бројним активностима обележили су јубилеј, 50 година постојања и рада. Обележавање овог значајног јубилеја завршено је свечаном академијом на којој је представљена монографија школе, уручене дипломе ученицима за постигнуте резултате на бројним такмичењима и захвалнице свима који помажу у раду школе и несметаном одвијању наставних и ваннаставних активности.

Свечаној академији, присуствовали су бројни гости, представници Школске управе Зајечар, директори основних и средњих школа Општине Неготин, чланови школског одбора и савета родитеља, некадашњи и садашњи радници и сарадници школе.

Непосредно пре почетка академије, ученици прве генерације школе, положили су цвеће на спомен бисту Вере Радосављевић. Већина њих присуствовала је и свечаној академији, а у њихово име сећајући се на прве дане у овој школи, говорио је Драган Јовановић, данас библиотекар школе.

 

Присутнима се обратила и Стојанка Соколовић, која је 1964. године, када је школа почела са радом била помоћник првог управника школе Добривоја Николића.

 

Велики јубилеј ученицима и наставницима ОШ „Вера Радосављевић“, честитао је и Борко Мирковић, саветник Школске управе Зајечар, а присутне је поздравио и директор школе Светислав Трнкић.

 

Поводом јубилеја, првих 50 година рада школе, штампана је и монографија „ОШ Вера Радосављевић 1964-2014.“. Монографију су приредиле Сања Илић, мастер професор српског језика и књижевности и Јелена Радивојевић, професор историје. Монографијом је обухваћена историја школе, од 1964. године, када је решењем Скупштине општине Неготин, основана до данашњих дана. Како је у предговору, између осталог, написала, Љиљана Рајчић, професорка српског језика, књига је резултат напора, али и задовољства као и поноса, да се на неки начин, после 50 година сачини биланс свих успеха и резултата школе. Она је уједно и повесница једног низа који нас подсећа на многе генерације.   

Свечана академија била је и прилика да директор школе Светислав Трнкић, уручи награде ученицима и њиховим наставницима награде за постигнуте резултате на бројним такмичењима из биологије, историје, математике, техничког образовања, српског и немачког језика, ликовног, моделарства, физичког васпитања...

 

Уручене су и јубиларне награде радницима школе за 30, 20 и 10 година рада. Јубиларне награде за 30 година рада уручене су учитељици Сладици Мандић,, наставници географије Радмили Вељковић и помоћном раднику Драгану Илићу. Јубиларне награде за 20 година рада, уручене су Славици Јовановић, наставници математике, Сањи Радосављевић, наставници ликовне културе, учитељицама Гордани Миладиновић и Слободанки Петровић и Јасмини Станојевић, помоћној радници. За десет година рада у ОШ „Вера Радосављевић“, награђене су наставница српског језика и књижевности, Оливера Михајловић и помоћна радница Јасмина Станојловић.      

 

Основна школа "Вера Радосављевић" у Неготину, друга је по реду основна школа у овом  граду који је био, а и данас је, прави образовно – културни центар Крајине и Србије. Школа је добила име по народном хероју Вери Радосављевић Нади коју су нацисти стрељали 1943. године у Зајечару.

До изградње Основне школе „Вера Радосављевић“, у Неготину је постојала само једна Основна школа – „Вук Караџић“. Како је развој града утицао на повећање градског становништва и броја школске деце, указала се потреба за проширивањем школског простора. Тако је 1. Септембра 1964. Године новосаграђена Основна школа „Вера Радосављевић“ и отпочела свој васпитно – образовни рад.

Данас, школска зграда са 4. 300 метра квадратних школског простора, који обухвата десет специјализованих учионица и модерну спортску салу, спада у ред савремено опремљених школа у Србији.