Уторак, 05. Октобар 2010.

Прва смотра фолклора у Швехату

2921_1.jpg

У организацији клуба „Будућност“ из Швехата у Кернерхали у овом месту надомак Беча, одржан је у суботу увече Прву годижњу смотру фолклора на коме је наступило више српских фолклорних ансамбала из Аустрије.

Годину дана по оснивању своје фолклорне секције, клуб „Будућност“ је решио да уведе новине у своја традиционална окупљања, те је по први пут и организовао Сабор фолклора.

„Као фолклорни ансамбл гостовали смо за ових годину дана на манифестацијама других културно уметничких друштава, те смо сада решили да будемо ми њима домаћини“, објаснио је председник овог клуба  Сергеј Поповић.

Присутни су тако могли да уживају у наступима домаћина, али и СКУД-а „Карађорђе“ и КУД-а „Коло“  из Беча, Културно спортског клуба „Козара“ из Винернојштата, клуба „Дечја радост“ из Ебергасинга.

На великој бини ове хале они су показали своје умеће бројним гостима, међу којима су се нашли и представници аустријских партија, као и народни посланик Српског покрета обнове (СПО) у парламенту Републике Србије Александар Чотрић, председник општине Неготин Влајко Ђорђевић и председник Скупштине општине Неготин Милан Уруковић.

2921_5.jpg

Чотрић се обратио присутнима рекавши да је од велике важности то што негују своју традицију и културу далеко од своје земље. Он је поздравио све у име Народне скупштине републике Србије.

„Србија вас воли, као и ви Србију“, поручио је Чотрић уз апел свима који имају право гласа на предстојећим изборима у Бечу, да га искористе.

Ђорђевић је поздравио присутне међу којима је иначе велики број оних који потичу управо из општине Неготин. Он се захвалио клубу „Будућност“ на позиву да присуствује овој манифестацијији и рекао да је ово била и прилика да се сагледају потребе наших људи који живе и раде у иностранству, које може решити локална самоуправа сама или преко својих посланика у републичкој Скупштини.  Упознао присутне са најзначајнијим пројектима чија реализација треба да поведе општину Неготина путем развоја и упутио позив дијаспори да улаже у свој родни крај.

2921_3.jpg

Кандидати српског порекла на предстојећим покрајинским изборима у Бечу, из редова Социјалдемократске странке (СПОе) и Народне партије Аустрије (ОеВП) су искористили ову прилику да се још једном обрате својим бирачима. Они су бираним речима више говорили свом досадашњем раду и указали на нужност изласка бирача српског порекла у недељу на изборе и гласају. Посебно су истакли да највећа целина миграната у Бечу коју чине Срби, има веома мали број својих заступника кроз политиче партије које су у скупштинама, но што су промовисали програме својих партија. Зато Сабор фолклоре и није имао карактер предизборног скупа, већ оног што је и био циљ руководства “Будућности”, да прославе прву годишњицу рада фолклоре заједно са пријатељима.

Испред Социјалдемократске странке Аустрије (СПОе), посланица у бечком парламенту АAnica Macka Dojder и Марко Стијаковић, су овом приликом апеловали на све оне који имају право гласа да изађу на предстојеће изборе и гласају за своје кандидате на листи СПОе.

Присутне су са истим жељама тако поздравили и Matijas Čirf, шеф посланичке групе Народне партије Аустрије и посланик у бечком парламенту, као и кандидат ове странке  Перо Пајкановић.

Клуб „Будућност“ ће и у наредном периоду наставити да унапређује своју фолклорну секцију и дружење са осталим клубовима широм Аустрије.