Среда, 06. Фебруар 2019.

Прва редовна седница Општинског штаба за ванредне ситуације


У уторак 5. фебруара одржана је Прва редовна седница Штаба за ванредне ситуације, којом је председавао Владимир Величковић, председник Општине Неготин и командант Штаба.

Чланови Штаба разматрали су тренутно стање критичне путне и електроенергетске инфраструктуре и стање на водотоковима на територији општине Неготин услед снежних падавина и интензивног отапања снега. Екипе ЈКП „Бадњево“ ангажоване на чишћењу снега у граду и осам деоница по предвиђеном програму реаговале су и у ургентним ситуацијама у месним заједницама. На зимском одржавању локалних путева  на територији општине ове године ангажоване су екипе ДОО „Балаш“ из Купузишта. Ватрогасно-спасилачка јединица Неготин са екипом Хитне службе ЗЦ Неготин, учествовала је у два акције помагања болесним суграђанима који живе у удаљеним деловима наше општине. Екипе Електродистрибуције Неготин у веома отежаним условима, имајући у виду  мањак потребних стручних људи и возила, уложиле су велике напоре у отклањању кварова који су узроковали петодневни прекид у испоруци електричне енерегије  житељима неколико села.  Стање на водотоковима првог и другог реда је редовно, с обзиром да се тренутно налазе у режиму средњег нивоа. На седници је усвојен  Закључак о ажурирању  оперативног плана за одбрану од поплава вода другог реда и приправност стручно-оперативног тима за праћење стања на водотоковима и заштиту од поплава.

На овогодишњој Првој редовној седници штаба разматрана је тренутна ситуација поводом  информације о појави  болести  афричке куге свиња у суседним државама Румунији и Бугарској и алувијалне инфлуенце (птичијег грипа). Препоручено је праћење стања, информисање јавности о мерама понашања уколико дође до појаве болести код животиња на територији наше општине.  

Чланови штаба усвојили су Годишњи извештај о раду Штаба за ванредне ситуације  за територију општине Неготин за 2018.годину и Годишњи план рада штаба за 2019. годину.