Понедељак, 04. Октобар 2021.

ПРВА ФАЗА НАВОДЊАВАЊА НЕГОТИНСКЕ НИЗИЈЕ ПОЧИЊЕ СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

Бранислав Недимовић,министар пољопривреде, водопривреде и шумарства у оквиру данашње посете општини Неготин посетио је ДОО „Уљарица Нова“ где је са Владимиром Величковићем, председником Општине Неготин, Богданом Гугићем, замеником председника и Миланом Уруковићем, председником СО Неготин, разговарао са пољопривредницима. Министар Недимовић је најавио реализацију капиталног пројекта наводњавања неготинске низије која ће почети идуће године и чија ће прва фаза трајати 12 месеци.

  


„Овде ће се радити један велики пројекат који ће држава заједно са ЕИБРД финансирати. То је пројекат наводњавања неготинске низије, узимаћемо воду из Дунава преко црпне станице пуштати гравитационо на овај простор како бисмо избегли суше и омогућили људима да наводњавају кад год они то желе. То је будућност. И друга ствар је окретање воћарству и виноградарству које доноси много већи профит по јединици површине него ратарство, односно повртартство поготову уколико немате веће парцеле. Вредност пројекта наводњавања износи 10 милиона евра.“ истакао је министар Недимовић.
У првој фази пројекта биће изграђена црпна станица, каптажа на душановачком брду, главни вод до Неготина, у дужини од шест километара, ревитализоваће се постојећа мрежа за наводњавање на 1.200 хектара и изградити мрежа на додатних 850 хектара.
Министар Недимовић је данас још истакао да је од 2.000 захтева пољопривредних произвођача пристиглих прошле године са територије наше општине нереализованих 39, због непотпуне документације.


„Што се ове године тиче, у овом тренутку око 76 процената захтева је већ реализовано, а преостале ћемо реализовати до краја године. После разговора с пољопривредницима могу да кажем да се овај крај разликује драстично од других крајева јер овде фале откупљивачи, прерађивачи и уколико желе да продају свој сунцокрет најближа уљара је удаљена 250км. Ако то не продају овде или им неко то одвезе, немају коме ни да предају. И онда долази до те разлике која отпада на логистику. Ако неко мисли сам да одвезе то се не исплати јер су трошкови много велики. Тренутно је цена за килограм сунцокрета 55 динара. Немојте заборавити да су прошле године пољопривредници били задовољни са 35,36 динара.“ изјавио је данас медијима Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.


Један од развојних приоритета Општине Неготин је пољопривреда и из тог разлога у претходном четворогодишњем периоду за аграрни буџет је било опредељено 79 милиона динара.
„Ступањем на ово место истакао сам да ћемо највише радити на подизању пољопривреде и туризма и одмах смо се кренули са разговорима и израдом планова. Систем наводњавања је за нас био један велики залогај али смо успели да уђемо у реализацију пројекта, тако да смо једна од две општине чији су пројекти прошли, друга је Свилајнац, и надам се да ће то утицати на развој пољопривреде у наредним годинама. Ова сушна година нам је потврдила да је пројекат наводњавања итекако потребан и да ће помоћи нашим пољопривредницима.


Сматрам да смо посебна регија, јединствена у земљи и овом делу Европе по потенцијалу узгајања винове лозе и прављењу вина.Комасација која је започета прво у четири катастарске општине је у завршној фази, а ми смо заједно са министарством покренули ове године почели комасацију у још три катастарске општине у тимочком делу која ће трајати до 2023. године.Желимо да тимочки плато укрупнимо имајући у виду да је тамо просечна величина парцеле 15 ари а сада стижемо на 50 ари и то драстично повећава развој виноградарства као и жеље одређених произвођаћа који би хтели да укрупне своје поседе, да би добили веће парцеле које би биле под виновом лозом.Наш циљ је да цео тимочки плато буде под винвом лозом и то ћемо са комасацијом да убрзамо. Желим да истакнем да креће и реконструкција Рајачких и Рогљевачких пивницам наших туристичких потенцијала и желимо да све около буде као у Бордоу, под виновом лозом. То је наша визија. Једни смо од ретких који аплицирају и спроводе комасацију у земљи а здушно нам помаже Министарство пољопривреде.“ рекао је Владимир Величковић, председник Општине Неготин.

  

  

  

Аграрни буџет Општине Неготин у источној Србији је један од највећих имајући у виду улагање у субвенционисање пољопривредне производње и процес комасације у тимочком делу општине Неготин. 2021. година је завршна година за процес комасације започет 2018. Године, у катастарским општинама Речка-Чубра и Рајац- Смедовац.Ове године почела је и комасација у КО Тамнич и Рогљево-Вељково-Мокрање. У укрупљавање земљишта на обухваћених 4.560 хектара, уложено је 106.921.309 динара. Република Србија је за процес комасације издвојила 57.533.898 док је локална самоуправа издвојила 49.387.411 динара.
Министар Бранислав Недимовић, председник Владимир Величковић, заменик Богдан Гугић и Милан Уруковић председник СО Неготин обишли су и Доо Владејић, Ловачко удружење Хајдук Вељко и Удружење воћара у Карбулову.

  

  

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.