Понедељак, 24. Јун 2013.

Прослављена храмовна слава Цркве „Свете Тројице“ у Неготину

Поводом Духова, Педесетнице или Тројице, храмовне славе Саборне цркве „Свете Тројице“ у Неготину, Свету архијерејску литургију, са свештеницима црквене општине неготинске и братством Манастира Буково, уз саслужење Црквеног хора, служио је, његово преосвештенство, Епископ тимочки господин Јустин.

У присуству бројних верника и представника локалне самоуправе значајан датум у црквеном календару, обележен је резањем славског колача, причешћем верника и традиционалним обредом уплетања венаца од зелене траве, која је претходно унета у овај Свети храм.

Неготинска Нова или Црква „Свете Тројице“, саграђена је 1874, а освећена две године касније. Грађена је у националном стилу са елементима неоренесансе и са живописом из 1901. године, на коме су радили Павле Чортановић и академски сликар Стеван Тодоровић, са супругом Полексијом, представља једну од најлепших у овом делу Србије.

У оквиру празничног бденија у Неготину је у сусрет Духовима, одржана литија Храмовне славе Цркве „Свете Тројице“ , а Празник ће се славити три дана.Духови су и еснафска слава трговаца.