Четвртак, 19. Мај 2016.

Промоција зборника радова „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“

Поводом Међународног дана музеја, у оквиру манифестације „Музеји Србије, 10 дана од 10 до 10“ и „Мајских свечаности“, Музеј Крајине је у галерији Музеја Хајдук Вељка одржао промоцију зборника радова Музеја рудничко-таковског краја у Горњем Милановцу „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе“.


Након уводне речи директора Музеја Крајине, Ивице Трајковића, присутнима су се обратили један од аутора виши кустос историчар у пензији Никола Плавшић и један од уредника кустос историчар Музеја рудничко-таковског краја, Александар Марушић.

 

Након успешно реализована прва два тома током  2013. и 2014. године, у 2015. години светлост дана је угледао и трећи од укупно четири планирана тома публикације која носи наслов „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије“, која је синоћ презентована неготинској публици. Са поносом истичемо допринос Музеја Крајине овој публикацији кроз текст „Обреновићи у збиркама Музеја Крајине у Неготину“, који потписују  Никола Плавшић, виши кустос историчар у пензији, Весна Стаменковић, кустос историчар уметности и Слађана Милошевић, виши књижничар.

Збир предмета, докумената и уметничких дела, непосредно или посредно везаних за чланове династије, похрањених у посебним збиркама Народног, односно Музеја града Београда, заједно са артефактима из неготинског, односно Музеја српске православне цркве нуклеус су публикације. Богата колекција писама Јоце Вујића везаних за Обреновиће, која се чува у Универзитетској библиотеци „Светозар Марковић”, заједно са драгоценостима попут приватних писама или ретких фотографија из фундуса Библиотеке града Београда, Историјског архива Шумадије и приватне збирке породице Јевђевић, такође су део ове структуралне целине.

Ипак, оно по чему се разликује овај, од претходна два тома каталошке студије, јесу и два опширна рада која третирају заоставштину Обреновића у Француској, сачувану у једанаест јавних, као и у једној приватној збирци. Ови изузетно важни прилози Гордане Крстић Фај и Сиголен Франш д′Епере-Вујић утицали су да трећи том ове својеврсне едиције добије измењен, тј. нешто већи назив који сада гласи  „Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе”.

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.