Уторак, 21. Јануар 2014.

Промоција туристичких атракција у пограничној области Дробета

Досадашње и предстојеће активностима, као и значај пројекта из програма прекограничне сарадње Србија-Румунија, под називом “Промоција туристичких атракција у пограничној области Дробета”, тема је Конференције за новинаре пројектних тимова општина Неготин и Турну Северин у суседној Румунији. Реч је о пројекту који се од 5. јуна 2013. године реализује у овим прекограничним општинама.

Водећи партнер пројекта је румунска Општина Турну Северин, укупна вредност пројекта је 306.220 евра, док општина Неготин као пратећи партнер има на располагању буџет од 60.782 евра. Ова средства намењена су унапређењу  прекограничне сарадње у пограничној области кроз развој туризма и промоцију туристичких атракција. Са тим циљем до сада су у обе општине дефинисани туристички потенцијали и набављена савремена информатичка опрема неопходна за промотивне активности. Општина Неготин добила је камеру, копир апарат, два лаптоп рачунара, видео бим и инфо тач са промотивним садржајима. Та опрема је тренутно изложена у услужном центру, а послужиће за промоцију туристичких потенцијала и расположивих туристичких садржаја.

- У плану је припрема штампаног промо материјала:  каталога, водича и брошура за промоцију на сајмовима. Такође, припремамо се и за сајам туризма који ће, као део пројектних активности, заједно са учесницима из сусредних општина и партнерима из Румуније, бити приређен у Неготину почетком пролећа. Ове активности допринеће квалитетнијој валоризацији туристичке понуде и унапређењу туризма на подручју Општине Неготин – истакао је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

Иначе, током припреме и реализације пројекта успостављена је успешна сарадња са представницима из Турну Северина са којима општина Неготин реализује и пројекат ,, Унапредјење прекограничне сарадње у области културе и спорта''.

О конкретним активностима румунске стране као водећег партнера пројекта и значају за пограничну област Дробета говорила је Луминица Танасеску, члан пројектног тима.

- Пројектне активности су сличне са обе стране границе, а најзначајнији догађаји који нам предстоје су сајмови туризма који ће, осим у Неготину бити приређени у Турну Северину и Темишвару у Румунији. Посебно, желимо да истакнемо одличну сарадњу са партнерима из Неготина – речи су Луминице Танасеску, члана пројектног тима.

Пројекат из програма прекограничне сарадње Србија-Румунија, „,Промоција туристичких атракција у пограничној области Дробета '' реализује уз учешће и надзор Министарства финансија и Канцеларије за Европске интеграције Републике Србије, Заједничког техничког секретаријата у Темишвару и Канцеларије за информације у Вршцу. Рок за завршетак пројекта је 5.јун 2014. године.