Уторак, 28. Март 2017.

Промоција старих влашких кола из Јабуковца и Мокрања

У сусрет предстојећем Фестивалу влашке музике „Гергина“, Удружење за очување културе и  традиције Влаха „Гергина“ из Неготина, представило је неготинској публици своја најновија ЦД издања са  влашким колима из Мокрања и Јабуковца.


“Ми имамо велико богатство, пуно лепих песама, кола и својим пројектима желимо да све те песме забележимо, снимимо и тиме сачувамо свој идентитет, своју културну баштину, да би све то остало за младе, који остају после нас. Вечерас промовишемо два ЦД издања на којима су кола из Мокрања и Јабуковца. Захваљујући културно уметничким друштвима из Мокрања и Јабуковца, ми смо заједнички реализовали ова два пројекта. Они су у студију Слободана Пецића и Јавора Туфаревића, снимили ова стара, влашка изворна кола, од којих су нека стара и преко сто година. Ми на овај начин желимо да сачувамо све оно што је карактеристично за нас Влахе.” – рекао је прим. др Синиша Челојевић, председник Удружења “Гергина”.   


Чланови културно уметничких друштава „Флоричика“ из Јабуковца и „Мокрањац“ из Мокрања, приказали су кораке старих игара, а старе влашке песме извеле су  чланице Етно групе “Гергина”.


О значају ових издања за очување народне традиције икултуре Влаха, говорио је Ненад Камиџорац, етномузиколог, водитељ музичке ТВ емисије „Иде Миле“, уредник Првог програма Радио Београда и уметнички директор Фестивала влашке музике „Гергина“. Он је између осталог истакао да су овакви подухвати не само значајни,већ су и велики подстицај иправи прилаз чувању народне традиције.


“Мокрање је рецимо чувало дуго 50 народних кола. Дошао је тренутак када су се заинтересовали за њих, па су ангажовали најстаријег фрулаша, који нажалост више није међу нама, снимили га камером док им је свирао и показивао кораке и тако сачували ова кола. То је прави прилаз очувању народне традиције и ја се надам да ће бити још таквих примера и да ћемо моћи да обогатимо сва ова издања Гергине у наредним годинама, баш тим колима, која су на граници да се забораве, да негде нестану. Зашто би нам неки други етномузиколози доносили њихове записе из Будимпештанског, Букурештанског, Софијског или неког другог конзерваторијума, са причом да су  то некад код нас забележили. Не, то морамо да урадимо ми, то је наша дужност, наша обавеза. Ја рецимо на Радио Београду користим доста музику из овог краја, не само влашку, већ и српску, не само из Неготинске Крајине, већ из Кучева, Мустапића, па до крајњег Истока, где се мешају Бугарски елементи лепо проткани са српским. То је нешто што је наша традиција, што нас одликује, што је живот тих људи и њихова традиција.” истакао је Камиџорац, који је потом позвао и Војислава Јануцића да исприча присутнима како је изгледало када је Марија Комишел из Румуније, долазила у Вељково код његовог оца Божидара Јануцића, како би забележила стара влашка кола.


Удружење „Гергина“ је основано 15. децембра 2009. године у Неготину, са жељом да ради на очувању културног наслеђа Влаха у Неготинској и Тимочкој Крајини, али и читавој Србији, као и у околним државама у којима живе Власи. То са успехом чини од тренутка када је настало, а међу највећим постигнутим дометима, уз „борбу“ за влашки језик и писмо, богату издавачку и музичку делатност. Удружење је пре ових издања промовисало ЦД Етно групе „Гергина“, компилацију песама Љиљане Несторовић Ђокић, ЦД Витомира Вите Станојевића, виртуоза на фрули, као  и „Кола из Мироча“, Спасоја Јовића и ДВД Витомира Станојевића, са изворним влашким колима.


Удружење ће ове године другог и трећег дана Ускрса, 17. и 18. априла, у Дому културе „Стеван Мокрањац“, организовати и девети Фестивал влашке музике „Гергина“, који ће, као и ранијих  окупити бројне учеснике и госте из земље и иностранства.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.