Четвртак, 10. Јул 2014.

Промоција пројекта „Рука која помаже“

У сали Скупштине општине Зајечар, јуче је организована промоција пројекта „Рука која помаже“, који реализују град Зајечар и општине Неготин и Мајданпек.  

Након уводних обраћања др Мирка Николића, заменика градоначелника града Зајечара, Надице Васић, заменице председника општине Неготин, Дејана Шкорића, секретара Привременог органа општине Мајданпек и Зорана Миловановића, представника РАРИС-а , Сузана Вујић, асистент на пројекту, презентовала је пројекат „Рука која помаже“.

Своје презентације имали су и Центар за социјални рад Неготин, као пример добре праксе и Центар за социјални рад Мајданпек, који је презентовао филм „Задовољство корисника услугама геронтодомаћица“, док је град Зајечар презентовао пројекат „Јачање капацитета геронтолошке службе и проширење делатности на рурална подручја“, као пример добре праксе. Присутни су били у прилици да погледају и филм „Репушница село које нестаје“, а представљен им је и дневни боравак за децу са посебним потребама „Облутак“. Скуп је завршен представљањем даљих активности по акционом плану пројекта „Рука која помаже“.        

Пројекат финансира Европска унија, у оквиру грант шеме програма EU Eхchange, који спроводи Стална конференција градова и општина, а његова реализација почела је у фебруару.   

Циљ пројекта „Рука која помаже“ је да допринесе унапређењу услуга социјалне заштите старије популације на локалном нивоу укључујући очување људског достојанства, поверења и аутономије корисника и повећање осетљивости јавности на њихове специфичне потребе.

Кључни актери у спровођењу пројектних активности су локалне самоуправе, центри за социјални рад, сеоске месне заједнице, домови здравља, и представници сектора цивилног друштва, док су крајњи корисници пројектa корисници услуге социјалне заштите „Помоћ у кући“.

Пројектом ће бити обухваћена стара лица, углавном из руралних средина, а услугу помоћи у кући пружаће 20 постојећих геронтодомаћица, као и 19 незапослених жена које ће заједно проћи акредитован програм обуке за геронтодомаћице. Град Зајечар ће ангажовати 21 неговатељицу које ће покрити 138 корисника, општина Неготин ће ангажовати 8 неговатељица које ће покрити 60 корисника, а општина Мајданпек ће ангажовати 10 неговатељица које ће покрити 84 корисника.

 

Пројектним активностима, планирано је и успостављање посебне организационе јединице у сва три центра за социјални рад за бригу о старим лицима , реконструисање  и опремање објеката  у  Зајечару и Мајданпеку за подршку у раду геронтодомаћицама, куповина возила за центар у Неготину, израда Студије „Потребе за услугом кућне неге са финансијском проценом“ , развијање и увођење система партиципације корисника за услугу помоћ у кући у све три локалне самоуправе и четири месеца пружања услуге „Помоћ у кући“ за 282 корисника из средстава пројекта.

 

Укупна вредност пројекта је 174.538,00 евра, док је вредност донације 147.833,69 евра. Предвиђени период реализације пројекта је годину дана.

Фото : www.zajecar.info