Уторак, 26. Септембар 2017.

Промоција компакт-диска „Трајање“ Владимира Тошића

Публика је на 52. Мокрањчевим данима била у прилици да на малој сцени биоскопа „Крајина“ ужива у концертној промоцији троструког компакт диска „Трајање“, композитора Владимира Тошића, композитора, мултимедијалног уметника, и редовног професора ФМУ у Београду.

 

Троструки компакт-диск Трајање настао је у оквиру обележавања 40 година уметничког рада композитора Владимира Тошића..

 

Како у његовом стваралаштву могу да се уоче три релативно јасна периода сваки од ова три диска представља једну стваралaчку фазу. На првом диску се налазе строге минималистичке композиције, којима је аутор  трасирао свој уметнички пут – Меланж, Ди/фузија, Фузија, засноване само на једном репетитивном музичком процесу. Другу фазу (од 1990. године) представљају најизвођеније композиције – Дуал, Вариал, Воксал, у којима је успостављена већа комуникативност са слушаоцима кроз надовезивање више краћих процеса чиме је повећана количина догађања у времену. Трећа фаза (после 2010.) садржи у себи све главне особине прве две фазе, али са још истакнутијом комуникативношћу. У њој доминира циклус композиција под називом Медиал за различите солисте и ансамбле.


Снимци су настали у целом овом раздобљу, а извођачи су наши сјајни уметници:  СО РТС и Бојан Суђић, Трио Покрет, Владимир Цвијић, Стана Крстајић и многи други. Издавач дискова је Факултет музичке уметности у Београду, а финансијску подршку су дали СОКОЈ и Институт Михајло Пупин.

 

Делове музичких мелодија са компакт диска извео је пијаниста Владимир Цвијић, редовни професор на Катедри за клавир Факултета музичке уметности у Београду.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.