Петак, 29. Септембар 2017.

Промоција књиге „Светилишта и надалишта“

Још једна промоција у оквиру 52. Мокрањчевих дана, одржана је јуче у фоајеу Дома културе. Реч је о књизи „Светилишта и надалишта“ у издању Лагуне, коју су кроз дијалог, представили аутор Ново Томић и музиколог др Соња Маринковић, селектор фестивала.

 

Светилишта и надалишта је књига о поклоничким местима на која Срби одлазе у нади да ће им у невољи помоћи нека виша сила. Описана су веровања у свете мошти, иконе и изворе, а манастири су приказани и као места за молитву, а не само као споменици културе и уметности.

 

Томић је говорио о чудотворној лози Светог Симеуна Мироточивог, која је једна од највећих светиња у Срба. Верује се да помаже нероткињама да добију пород. Реч је о јединственој сорти грожђа, старој више од 800 година, која успева само на Хиландару. По речима аутора књиге,вода заузима посебно место у веровању Срба и нема краја који нема своју „свету“ воду. И манастир Буково има свој чудотворни извор воде из корена липе и који, према веровању, помаже излечењу разних болести.

Књига „Светилишта и надалишта“, обухвата Србију и све околне земље, посебно државе које су биле бивше југословенске републике.

Ново Томић је новинар, професор, књижевник и издавач. Студије југословенске и светске књижевности завршио у Београду, а магистарске студије у Београду и Греноблу (Француска). Највећи део своје каријере радио је као новинар и уредник културне рубрике Вечерњих новости. Седам година (1978–1981 и 1985–1989) предавао је Српски језик на Универзитету Гренобл ИИИ у Француској.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.