Четвртак, 19. Мај 2016.

Промоција књиге „Римљани на Ђердапу – историја и натписи“

У централној згради Музеја Крајине, у оквиру манифестације „Музеји Србије, 10 дана од 10 до 10“, одржана је промоција књиге „Римљани на Ђердапу – историја и натписи“.


Ова публикација је студија о римској власти на горњомезијском Дунаву и о латинским натписима на Ђердапу. Утемељена је на изучавању епиграфског материјала који је укључен као каталог на крају студије. Натписи из Ђердапа, царски, војнички, вотивни и почасни, надгробни и остали, садрже аутентичне и понекад једине податке о давно прошлим временима, о војсци, утврђењима и народу у време када је Подунавље било део великог света, Римског царства.

На промоцији су говорили: директор Музеја Крајине Ивица Трајковић, аутор публикације др Мирослава Мирковић, проф. Филозофског факултета у пензији и Гордан Јањић, археолог, музејски саветник Музеја Крајине у Неготину.

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.