Четвртак, 19. Септембар 2013.

Промоција књиге „Музичка умјетност“ академика Дејана Деспића

У Мокрањчевој родној кући приређена је промоција књиге „Музичка умјетност“ академика Дејана Деспића, композитора и музичког теоретичара. О књизи су говорили академик Жарко Мирковић, композитор, испред издавача Музичког центра Црне Горе, др Соња Маринковић, музиколог и др Бранка Радовић, музиколог.

Како је истакла мр Соња Маринковић, најновија књига осведоченог писца, композитора и педагога, академика, члана САНУ, Дејана Деспића, капитално је дело у нашој теоретској и музичкој мисли, у нашој педагогији.

„Књига „Музичка умјетност“ писана је композиторским оком и ухом и открива музику изнутра“ – објаснила је др Соња Маринковић.

Др Бранка Радовић, музиколог и селектор Мокрањчевих дана подсетила је да је академик Деспић присутан од почетка фестивала.

„Академик Деспић је неко ко се инспирисао Мокрањцем и продубио његово дело“ – нагласила је др Бранка Радовић.


Посебну вредност књиге „Музичка умјетност“ академика Дејана Деспића представља попис звучних примера који се једноставно налазе на интернету, снимљених на диску и приложених уз основни текст.

„Мој начелни став је да о музици не треба теоретисати без ослонца на саму музику. Све је празно ако нема аргументације у музици“ – истакао је аутор књиге академик Дејан Деспић.