Среда, 14. Септембар 2016.

Промоција књиге „Музејска заоставштина Стевана Мокрањца“

У дворишту Мокрањчеве родне куће, последњег дана 51. Фестивала, промовисана је књига „Музејска заоставштина Стевана Мокрањца“, аутора вишег кустоса документаристе Ивице Трајковића. О књизи је поред аутора говорила и Оливера Делић, музејски саветник, историчар Музеја Срема у Сремској Митровици, која је и рецезент издања.

 

Музејска заоставштина Стевана Мокрањца (писма и разгледнице) је издање Музеја Крајине. У уводном делу књиге дат је кратак историјат неготинског музеја, затим биографија славног композитора, као и текст о родној кући Стевана Мокрањца.

 

Збирка Стевана Мокрањца детаљно је описана. Oписан је његов боравак у Карловим Варима, дати су текстови писама која је оданде писао својој супрузи Марији – Мици Мокрањац, а која су део збирке и чувају се у музеју. Приказан је и Маријин дневник,  драгоцени документ писан много година после Мокрањчеве смрти.

Каталошки су пописане све разгледнице из композиторове богате  збирке  и дат је њихов избор. Разгледнице су писане из многих места, већином из градова западне и средње Европе (Карлове Вари, Лајпциг, Берлин, Дрезден, Франкфурт, Беч, Праг, Будимпешта…) и са јужнословенских простора. Оне су важни документи у проучавању Мокрањчевог приватног живота.

Књига је писана двојезично, на српском и енглеском језику и садржи доста илустрација.

Публика је била у прилици да чује и преписку Мокрањца и његове супруге, коју су читали ученици Неготинске гимназије, а приређен је и музички програм уз учешће вокално-инструменталне групе „Долама“ неготинске Средње музичке школе под управом Ана Павлић, професорке соло певања.


* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.