Петак, 16. Јун 2017.

Промоција књиге "Ђорђе Станојевић - биографија једног научника" у Кладову

Библиотека “Центра за културу” Кладово, приредила је у среду 14. јуна 2017. године у Вили Ружа у Кладову, промоцију књиге „Ђорђе Станојевић (1858-1921) биографија једног научника“ аутора Ма. Ненада Војиновића, архивског саветника, директора Историјског архива у Неготину.


После промоције у Неготину и у Заводу за проучавање културног развитка у Београду, ова књига је промовисана и у Кладову. Књига говори о Неготинцу професору Станојевићу, пиониру електрификације Србије, физичару, астроному и градитељу првих српских електрана, које је подизао на рекама по узору на свог савременика и пријатеља Николу Теслу.

Сам аутор истиче да основна тежња овог рада јесте да личност Ђорђа Станојевића сагледамо у ширем контексту збивања везаних за област његовог рада и интересовања у државном, војном, привредном и научном миљеу.

“Оно што ме је мотивисало и потакло да кренем у свеобухватније описивање његовог живота и рада лежи, пре свега у чињеници да је он ипак велики радник , и као научник и као градитељ. Те битне одреднице његове личности, у Србији, на прелазу векова, нису могле а да не буду у антиномичном међудејству-оне се и противе али и помажу једна другој. Да ли је профессор Станојевић био само научник ? Не. Он је био и мислилац и “човек од акције”, научник и градитељ. Рођени мислиоци теже савршенству, док рођени делатници поступају брзо, ослањајући се на интуицију, они су ти који најчешће обаве главни посао. По овоме произилази да су неки људи оријентисани на анализу, мишљење, дескрипцију док су други оријентисани на акцију. Међутим, истина је да академски свет више мисли него што дела, односно више тежи ка савршенству као циљу по себи, али постоје академски људи који демантују привидну дисктинцију између мишљења и делања, који те, наизглед противуречности, помирују, те тиме и показују да академско мишљење није непријатељ акције. Професор Станојевић је управо једна од њих, и својим примером научника и градитеља он доказује дас у мисао и акција, научник и градитељ, у непрекидној синергији, иако наизглед противречни." – истиче аутор књиге.