Уторак, 13. Септембар 2016.

Промоција документарног филма „Довољно за бесмртност“

Петог дана музичког Фестивала у част великом композитору Стевану Стојановићу Мокрањцу, на малој сцени Дома културе у биоскопу Крајина приређена је и промоција документарног филма „Довољно за бесмртност“. Аутори овог остварења су Ана Ђорђевић, Бојана Радовановић, Милош Браловић и Стефан Савић.

 

Идеја водиља пројекта 100 година касније, посвећеног стогодишњици од смрти Стевана Стојановића Мокрањца, а започетог 2014. године, била је да се кроз разговор са бројним музичким стручњацима (музиколозима, композиторима, диригентима и музичким теоретичарима) сагледа значај и утицај утемељивачког, композиторског и педагошког рада најзначајнијег српског композитора. На основу материјала прикупљеног кроз интервјуе направљен је сценарио за филм „Довољно за бесмртност“, који у самосталној изради потписују млади музиколози, свршени студенти мастер студија и докторанти Факултета музичке уметности у Београду, док је за постпродукцију задужен Стефан Богнар.


Повод за реализацију овог документарног филма представља својеврсна апатија у коју је запала културна јавност у Србији у последњих неколико година. Будући да, осим фестивала Мокрањчеви дани који се сваке године одржава у Неготину, није било реализовано заједничко обележавање годишњице Мокрањчеве смрти на нивоу културних и школских институција,


„Желели смо да допринесемо обележавању и дамо импулс даљим сличним акцијама и пројектима у којима ће учествовати већи број удружених учесника и институција. Такође, сагледавањем постојећег материјала о Стевану Мокрањцу, дошли смо до закључка да се оваквој врсти документарне грађе до нашег пројекта практично није придавала већа пажња, те је реализација филма Довољно за бесмртност свакако дала јединствен резултат.“ – кажу аутори документарног филма.

Они су такође нагласили да су приликом израде интервјуа имали прилику да разговарају са цењеним стручњацима и музичарима, међу којима су: академик Дејан Деспић, проф. др Роксанда Пејовић, проф. др Надежда Мосусова, диригенти – Младен Јагушт, Бојан Суђић, Тамара Адамов-Петијевић, композитори – Рајко Максимовић, Зоран Христић, Властимир Трајковић, Зоран Ерић, Светислав Божић, Александар Вујић, Минта Алексиначки и други, музиколози – др Соња Маринковић, др Тијана Поповић Млађеновић, др Ана Стефановић и други.

Захвалјујући обимном материјалу до кога су дошли, у плану је уређивање и издавање књиге комплетних интервјуа, како би велика количина драгоцених информација и идеја била обједињена на једном месту и тако нашла свој пут до шире јавности. Сценарио филма базира се на исечцима из интервјуа који су подељени у неколико тематских целина – Стваралаштво, Утицај на потоње генерације, Рецепција, Обележавање годишњице смрти.


Група аутора – Ана Ђорђевић, Бојана Радовановић, Милош Браловић, Стефан Савић – бележи неколико пројеката и достигнућа у свом заједничком раду. Међу њима су пројекат младих српских музиколога - Како се сећамо „нашег“ Мокрањца? Репрезентације и рецепције Стевана Стојановића Мокрањца у српској култури XXИ века, који је реализован на 49. Мокрањчевим данима у Неготину 2014. године у сарадњи са колегама са докторских студија музикологије ФМУ, објављивање заједничких радова у часопису Мокрањац на тему заступљености Стевана Мокрањца у градиву средњих школа (музичких, гимназија и других), учешће на 18. Педагошком форуму сценских уметности (2014) и објављивање радова у зборнику Форума, те презентације поводом најаве филма Довољно за бесмртност на самосталним предавањима, у оквиру студентских трибина (ФЕСТУМ, 2014) и на научним скуповима (Бања Лука, 2016).

Аутори се такође свесрдно и савесно баве прикупљањем, презервацијом нотног, видео и аудио материјала српских композитора, те њиховим објављивањем путем интернета.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.