Субота, 16. Април 2016.

Пролећна радионица „АРХЕТИП 2016“

Креативно удружење „НЕГО“ у сарадњи са Министарством спољних послова (Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону) и уз подршку Општине Неготин чији је представник Данијела Пејчић, члан Општинског већа за сарадњу са дијаспором, реализовало је пролећну радионицу „АРХЕТИП 2016“, под називом „ПИСАНКА“.

  

Пројекат је намењен  младима  до 15 година из дијаспоре, српског порекла из Источне Србије . Циљ пројекта је учење и неговање ћириличног писма, српског језика, чување етничког и верског идентитета, стварање љубави и позитивног односа према културно-историјском и традиционалном наслеђу.

Пролећна радионица „АРХЕТИП 2016“  за учеснике је  била  бесплатна  и  остварена је кроз  маштовите, образовне и забавне радионице у Неготину у периоду од 11-14. априла 2016. године.

  

Учесници су упознали културно-историјски и верски архетип свога краја кроз обиласке Музеја Хајдук Вељка, Мокрањчеве куће и Цркве Рођења Пресвете Богородице у Неготину. Посетили су Народну библиотеку „Доситеј Новаковић“ и погледали  изложбу малих књига под називом „Минијатура на зрну грашка“. Упознавали су историју ћириличног писма, учили су ћирилицу и исписивање свог имена и презимена, као и својих иницијала кроз лепо, калиграфско исписивање и увежбавали исписивање ЕКС ЛИБРИС. Учили су текст и музику химне „Боже правде“ као и песме из овог краја. Гости су били и ученици из  Неготинске гимназије, а и сами учесници су свирали и певали. Од укупно 19 учесника ове пролећне радионице, седморо младих је било из дијаспоре (из Швајцарске), а 12 учесника је било из Србије (општина Неготин), чиме се постигла интеграција, дружење и пријатељство младих из дијаспоре и младих из Србије. Та пријатељства и резултати креативног учења у току реализације овог пројекта приказани су 14. априла 2016. у 19 сати у Биоскопу „Крајина“ у оквиру изложбе радова насталих у току ових радионица. Гости на изложби и презентацији за јавност биле су Миљана Богић, Тамара Пауновић и етно-група „Ајдуци“ чији је руководилац проф. Данијела Марковић.

  

Циљ пројекта „Архетип“ је остварен - учесници су понели знања о свом културном, историјском и верском архетипу, о својим коренима. Сазнали су зашто је важно да чувају ћирилицу као своје национално писмо, па бар кроз исписивање свога имена, своју химну и етно-музику свога краја. Сазнали су важност стварања и неговања љубави према свом традиционалном наслеђу и својим коренима.

  

Креативно удружење „НЕГО“ је добровољно, невладино и непрофитно удружење, основано  ради остваривања циљева у области културе и образовања на територији Источне Србије и чине га: Данијела Марковић, професор музичке културе, Душанка Ботуњац, дипл. сликар текстила, Драгана Јаћимовић, магистар сликарства, и Весна Станковић, професор српског језика и књижевности. 

  

Пројекат „Архетип 2016“ је замишљен кроз остварење пролећне радионице „Писанка“ која је остварена од 11-14. априла 2016. године и летње радионице „Традиција“ (бесплатне) која ће бити организована од 22-24. јула 2016. на Рогљевским пивницама и за тему ће имати СЛАВУ. Позивамо све заинтересоване да се пријаве на мејл удружења: kreativno.udruzenje.nego@gmail.com

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.