Понедељак, 30. Мај 2016.

Пројекти Асоцијације за развој општине Неготин

Асоцијација за развој општине Неготин уз финансијску подршку Министарства за рад, запошљевање, борачка и социјална питања реализује два пројекта на територији општине Неготин : „ Отворена врата – помоћ и нега у кући старим лицима у Неготину“ и „Инклузија није конфузија“.


Општи циљ пројекта „ Отворена врата – помоћ и нега у кући старим лицима у Неготину“, за који су подршку пружиле и Националне службе запошљавања Бор и Неготин, јесте стварање услова за побољшање положаја и квалитета живота старих самачких, социјално угрожених, самохраних особа, особа са инвалидитетом или слабом социјалном комуникацијом изнад 65 година старости, повећањем понуде и квалитета социјалних услуга и подстицање интеграције старих особа у друштво , уравнотежен социо-економски развој и једнаке могућности грађана у општини Неготин, у складу са Локланом стратегијом одрживог развоја општине Неготин и Стратегијом унапређења положаја старих и особа са инвалидитетом у Републици Србији.    

У оквиру овог пројекта биће ангажовано шест особа – 1 координатор и пет геронтодомаћица за помоћ старим особама и особама са инвалидитетом у граду и месним заједницама Сиколе и Радујевац. Јавним радом биће обухваћено 25 корисника, који нису укључени ни у један програм подршке. Пројекат ће бити релизован до 8. септембра 2016. године.

Пројект „Инклузија није конфузија“ биће реализован до 24. Децембра 2016. године, а у пројекат ће осим Асоцијације за развој општине Неготин, која је и носилац пројекта бити укључени и Дом за децу и омладину „Станко Пауновић“, представници ОШ „12. септембар“, представници локалних Удружења за лица са инвалидитетом, школе са територије општине Неготин, представници родитеља и породица и локални медији.

Циљ пројекта је стравање услова за побољшање положаја и квалитета живота особа са инвалидитетом и путем стимулативних и инклузивних програма оснажити особе са инвалидитетом да препознају и јачају сопствене потенцијале, самопоуздање и на тај начин унапреде квалитет програма. Током трајања пројекта биће реализована три програма радне терапије у периоду од четири месеца, креативно –едукативне радионице, ликовна радионица и корективно – превентивне вежбе и игре.Заинтересовани корисници за стимулативне и инклузивне програме могу се пријавити у Дому „Станко Пауновић“ или на телефоне 019 / 541 - 800, 019 / 546 -801, као и Вели Благојевић на телефон : 064/4039 848 и Љиљани Ђаковић на телефон 063/7035 776, до 30. јуна 2016. године.   

 

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.