Уторак, 01. Септембар 2015.

Пројекат Врело-Шаркамен

Музеј Крајине у сарадњи са Археолошким институтом у Београду, у периоду  од 31.8. до 29.9. реализоваће пројекат из области заштите, очувања и презентације археолошког наслеђа:  Врело-Шаркамен, археолошка истраживања, презентација и промоција – археолошка ископавања југоисточног угла утврђене палате.


Пројекат је одобрен од стране Министарства културе и информисања Републике Србије, а Музеј Крајине се појављује и као учесник, и као суфинансијер.

Римско налазиште Врело налази се на левој обали Врелске реке, 6 km западно од села Шаркамен код Неготина. Овај локалитет први је забележио Феликс Каниц 1889. године, а архитекта Ђурђе Бошковић је 1947. године скицирао је видљиве објекте: утврђење, мост и храм на левој обали и терме на десној обали Врелске реке. Прва археолошка истраживања на Шаркамену предузели су кустоси Музеја Крајине у Неготину, Милица и Ђорђе Јанковић, 1975. године.

 

У периоду од 1994. до 2003. године САНУ, Археолошки институт у Београду и Музеј Крајине у Неготину вршили су систематска археолошка истраживања овог налазишта. Под управом академика Драгослава Срејовића, археолошким истраживањима руководио је др Миодраг Томовић, виши научни сарадник Археолошког института, а у ископавањима су учествовали Ђоко Јовановић и Гордан Јањић, кустоси археолошке збирке Музеја Крајине и др Чедомир Васић, архитекта Завода за заштиту споменика културе у Нишу. 

Археолошки институт и Музеј Крајине су 2011. године потписали уговор о заједничкој реализацији пројекта Врело-Шаркамен, археолошка истраживања, презентација и промоција. Већ 2013. године започета су систематска археолошка истраживања резиденције Максимина Даје, а у наредних месец дана следи наставак истраживања под руководством др Софије Петковић, више научне сараднице Археолошког института.