Четвртак, 02. Јун 2011.

Пројекат "Воће Дунава"

3225_1.jpg

У току је реализација пројекта Промоција производње воћа у општинама Неготин, Кладово и Голубац „ Воће Дунава“, који се реализује у два округа, Борском и Браничевском округу, у општинама Неготин, Кладово и Голубац. Пројекат траје 12 месеци .Председник општине Неготин је формирао пројектни тим за реализацију, вођа пројектног тима је Слађана Стојановић дипл.инж.пољопривреде.

3225_6.jpg

Укупни трошкови пројекта износе 29.830 еура. Пројекат је финансијски подржан од ГИЗ-КWД  са 21.460 еура,а учешће општине Неготин је 7.910 еура. Носиоц реализације пројекта  је општина Неготин, а партнери на пројекту су Удружења воћара из Карбулова,  Кладова и Голубца и РАРИС из Зајечара.

3225_3.jpg

Циљна група пројекта су чланови удружења „Воћар“ из Карбулова и воћари у општинама Неготин, Кладово и Голубац, пројекат је орјентисан  на подршци воћарима из три општине источне Србије који имају проблема са пласманом воћа.

3225_2.jpg

Пројекат садржи низ активности., прва активност је прикупљање података о производњи воћа и произвођачима воћа у општинама Голубац, Кладово и Неготин у циљу формирања базе података. Ова активност је реализована.Урађена анализа садржи податке о произвођачима, производним површинама,количинама,врстама,сортама воћа и проблемима са којима се сусрећу воћари у току производње. Следећа активност је промоција удруживања произвођача воћа у општинама Голубац, Кладово и Неготин, затим развој партнерства и примена нових знања. На основу анализе и базе података урадиће се wеб сајт воћара из све три општине.  Пројектом су предвиђене едукације воћара у општинама  Кладово, Неготин и Голубац. Тема предавања је савремене технологије гајења јабуке, резидба и заштита. Прво предавање је одржано у Кладову 31.05.2011.године. У Неготину је предавања одржано 01.06.2011. године, а исто предавање ће бити одржано и у Голубцу 13.06.2011.. Пројектом је предвиђена набавка колске електронске бетонске тепих ваге носивости до 30 000 кг, која ће бити инсталирана у Карбулову. Следећа активност је израда Водича за воћаре, намењен самим произвођачима воћа. Завршна активност  у октобру је организовање сајамског представљање произвођача воћа из Неготина, Кладова и Голубца „Дани јабуке“ у Неготину, фестивал  ће бити организован од стране пројектног тима и удружења. На фестивалу ће бити представљен пројекат, резултати пројекта, као и Водич за воћаре.

3225_4.jpg

Главни циљ пројекта се односи на рурални развој и промоцију производње и прераде воћа ради поспешивања локалног економског развоја у општинама Неготин,Кладово и Голубац. Реализацијом  пројекта  Промоција производње воћа у општинама Неготин,Кладово и Голубац-„Воће Дунава“ оствариће се следећи специфични циљеви: јачање капацитета свих актера у области воћарства  у општинама Неготин,Кладово и Голубац, унапређење производње и прераде воћа , израда базе података и WЕБ сајта за воћаре региона за информисање о производњи воћа, количинама воћа и  регионалним ценама, затим посета сајма пољопривреде у Новом Саду, организација сајма „Дани јабуке, као манифестација на којој ће се представити произвођачи и могућност да се увећа пољопривредна трговина у све три општине.

3225_5.jpg