Среда, 21. Март 2012.

Пројекат „Подршка и интеграција особа са инвалидитетом у општини Неготин“

 

У оквиру реализације пројекта „Подршка и интеграција особа са инвалидитетом у општини Неготин“ у понедељак 19. марта 2012 године, одржана је Изложба ликовних радова и културно вече са представницима локалне власти, институција, корисника и родитеља – старатеља.

3609_1.jpg

Љиљана Ђаковић, координатор пројекта и Вела Благојевић, асистент на пројекту су истакле да је овом активношћу успешно  реализован пројект који се спроводио 9 месеци и имао за циљ - подизање нивоа свести особа са инвалидитетом и шире друштвене  заједнице о правима, положају и потребама особа са инвалидитетом у циљу стварања услова за њихово друштвено укључивање и равноправно учешће у свим сегментима друштвеног живота   у складу са њиховим могућностима. 

3609_2.jpg

Путем стимулативних и инклузивних програма оснажити особе са инвалидитетом да препознају и јачају сопствене потенцијале, самопоуздање  и на тај начиун унапреде квалитет живота. 

Реализацијом пројектних активности -утврдио се  број и категорија особа са инвалидитетом на територији општине Неготин, израђена је социјална карта породица особа са инвалидитетом, створени су услови за решавањем проблема при служби за социјална питања и при локалној самоуправи.

3609_3.jpg

Корисници едукативних радионица и програма стекли су нове и унапредили постојеће вештине што  директно утиче на квалитет живота ових особа.

Друштвена заједница је упозната са  бројем инвалидних лица и проблемима са којима се срећу. Ова категорија становника општине Неготин је постала видљива за ширу друштвену заједницу, самим тим ће се и лакше интегрисати у заједницу.

Пројекат је подржан од Министарства рада и социјалне политике – Сектор за заштиту особа са инвалидитетом.