Петак, 31. Децембар 2021.

ПРОЈЕКАТ «ОНИ ВИДЕ МЕД И ВИНО»

Туристичка организација општине Неготин је, у циљу унаапређења туристичке понуде општине Неготин, промоције манифестације Међународни Сајам меда и вина, и  винског туризма, очување традиције, размена искустава, едукација и подизање нивоа знања произвођача меда и вина, унапређења међуграничне сарадње, повећања броја посетилаца како из других градова Србије, тако и из иностранства, повећање броја ноћења,  презентација туристичке понуде општине Неготин, уз подршку Министарства трговине и туризма и Општине Неготин, реализовала пројекат «Они виде мед и вино»..

  
 
Све планиране активности (едукација произвођача меда, вина и сувенира, презентација винарија, пчеларских удружења, произвођача сувенира,  оцењивање вина) организоване су на атрактивним туристичким локацијама као што су Рајачкe,  Рогљевaчке и Смедовачке пивнице, у винаријама на Буковском брду, познатом по црној тамјаници и багрини и римском археолошком локалитету Шаркамен, иначе познатим медоносном месту. Организовано је девет предавања, по три за произвођаче вина, меда и сувенира. Предавања за произвођаче вина, практични део на тему паковање и продаја производа, однос према туристи, како да се поред продаје основног производа, туристи прода и ''доживљај'' (учествовање у процесу производње) и унапређење винског туризма биће одржано на Рајачким пивницама, Рогљевачким пивницама и винарији на Букову. Пројекат ће утицати на развијање више туристичких производа као што су ''интезивни одмор'', ''живети као локалци'' као и обилазак културно историјских целина и догађаја. Кроз пројекат је обухваћен производ вино и кулинарство као део производа ''уживање'' а кроз активности промоције представићемо  природне и културно историјске целине и обичаје. Након одржаних едукација, произвођачи вина, меда и сувенира имаће нове туристичке производе  у складу са трендовима и потребама даншњих домаћих и страних туриста. С обзиром на положај општине Неготин а то је близина Бугарске и Румуније, бициклистичке стазе Еуровело 6 и 13, пешачка стазе Е4 и да се налази на Дунаву су повољности  које доводе одређен број страних туриста. Поред бициклиста, кајакша, кампера и заљубљеника у природу и културно историјске атракције који су најчешћи гости треба обратити пажњу и на туристе у транзиту. Све је више страних туриста који се модерно називају ''номади'' који су такође присутни у овом делу. Након реализације овог пројекта поред тренутне туристичке понуде, туристима ће моћи да се понуде нови садржаји, популарно названи ''доживљаји''.

  
 
Вредност пројекта износи 500.000 динара.

  

* Сви медији који преузму вест или фотографију са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, дужни су да наведу извор и поставе линк вести.