Среда, 18. Септембар 2013.

Пројекат ”Нови послови за чистију будућност-социјално предузетништво“

Поделом пропагандног материјала грађани Општине Неготин, упознати су јуче са начином реализације и циљевима пројекта из ИПА програма прекограничне сарадње Србија-Бугарска ”Нови послови за чистију будућност-социјално предузетништво“ који финансира Европска унија.

“Пројекат из ИПА програма прекограничне сарадње Србија-Бугарска ”Нови послови за чистију будућност-социјално предузетништво“ који финансира Европска унија, укупне вредности 386.680,75 евра, има за циљ оснивање социјалне задруге, едукацију о заштити животне средине, јачање вештина предузетништва Рома, набавку опреме за ЈКП и генерално, прекограничну сарадњу у делу заштите животне средине и одрживо управљање отпадом као могућност алтернативног запошљавања” - истакла је Радмила Владисављевић, менаџерка пројекта.

У оквиру пројекта биће основана задруга у којој ће бити ангажовано десет припадника маргинализованих група - Рома и незапослених лица за сакупљање,  сепарацију, третман и промет сировина из отпада. Задругари ће добити опрему за рад, трицикле за сакупљање и транспорт сепарисаног отпада, као и балир пресу и млин за млевење пластике. Пројектом је предвиђена набавка камиона за извожење смећа, 45 контејнера и балир пресе за ЈКП”Бадњево”. Такође, у оквиру пројекта за задругаре ће бити организована едукација како би се оспособили за самостално функционисање задруге и сарадњу са ЈКП. Обуку за овај посао, са могућношћу да се укључе у рад задруге проћи ће још 40 припадника мааргинализованих група.  

Пројектни партнери општини Неготин су општина Ново Село из Бугарске и НВО YУРОМА Центар из Ниша. Овај пројекат биће још једна прилика за унапређење и проширење прекограничне сарадње коју већ годинама  успешно остварујемо са општином Ново Село из суседне Бугарске.

Период реализације пројекта је 18 месеци и трајаће до 22. октобра 2014. године.