Уторак, 30. Мај 2017.

Пројекат „Link UP! Serbia“

У оквиру истраживачке фазе пројекта „Link UP! Serbia“, данас су општину Неготин посетили представници аустријске организације Међународни центар за развој миграционе политике – ICMPD. Чланови пројектног тима, Ева Кицлер и Бранислав Савић, разговарали су, на два одвојена састанка, са представницима локалне самоуправе, институција и предузетницима који су свој бизнис започели новцем из иностранства.

 

Идеја пројекта је снажније укључивање дијаспоре, првенствено из Аустрије, у инвестирање у бизнис у Источној Србији. Са 116 626 особа, Срби чине другу највећу заједницу страних држављана који бораве у Аустрији. Тај број је много већи када се у српску дијаспору урачунају и особе српског порекла и они који су одржали снажне везе са Србијом због својих предака.

Ово се такође одражава на проток дознака из Аустрије - укупна вредност дознака послатих кроз званичне канале у 2015. години је процењена на 356 милиона долара. Србија је земља у коју се шаље највећа количина дознака када се рачунају монетарни одливи из Аустрије. Према подацима Светске банке, личне дознаке послате у Србију чине 8,4% БДП-а ове земље.

Пројектне активности ће истражити могућности успостављања финансијских инструмената и механизама који би могли олакшати коришћење дознака и знања за покретање продуктивних инвестиција у Србији.

 

Главни циљ пројекта “Link Up! Serbia” биће процена пословног окружења за инвестиције дијаспоре у Србији идентификујући недовољно искоришћене инвестиционе ситуације и истражујући механизме који би се могли покренути да би се искористиле директне инвестиције дијаспоре. У ширем смислу, пројекат има за циљ да подстакне приватне инвестиције у Србију, укључујући и оне из српске дијаспоре у Аустрији, као и да прошири мрежу прилива инвестиционог капитала и менторства.

Главна активност пројекта ће бити израда студије која ће анализирати тренутни пословни екосистем у Србији за инвестиције дијаспоре кроз процену правног и регулативног оквира за мала и средња предузећа и оценити заинтересованост српске дијаспоре у Аустрији за разне инструменте и производе везане за директне инвестиције. Студија ће помоћи у идентификовању могућих механизама за усмеравање дознака у инвестиционе производе у Србији, предложиће препоруке о могућим интервенцијама у политику или другим механизмима како би се привукле инвестиције српске дијаспоре и истражиће како би се стратегија директних инвестиција дијаспоре уклопила у регионални приступ.

 

У овом контексту, биће консултовани кључни актери у државним институцијама, академским круговима, представницима Аустријске и Спрске привредне коморе и пословним инкубаторима. Најмање 10 потенцијалних инвеститора из редова српке дијаспоре у Аустрији ће бити идентификовано и укључено у процес консултација како би се проценио њихов ниво ангажованости у Србији.

Како би се олакшала размена информација на регионалном нивоу, у Бечу ће бити организована и радионица са око 20 главних актера из државних институција и стручњака из повезаних области из Западног Балкана. На темељу ових закључака, две општине из Србије ће бити изабране за даље интервенције.

 

Пројекат је финансиран од стране Аустријске развојне сарадње, а пројектне активности ће се одвијати у периоду од октобра 2016. до октобра 2017 године.  

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.