Четвртак, 26. Децембар 2013.

Пројекат „Дунавска кућа меда“

Реализацијом пројекта „Дунавска кућа меда“ чији је водећи партнер Општина Неготин, а који су финансијски подржали Европска Унија и Аустријска развојна агенција ADA, Општина Неготин добиће едукативни центар за пчеларе, јединствен у Србији и омогућити им квалитетније услове пчеларења. Пројекат има за циљ стварање услова за одрживи економски развој у руларним срединама Источне Србије уз могућности за запошљавање и побољшање производње и маркетинга у производњи меда.

Вредност пројекта износи 200.420,17 евра, од тога финансијска помоћ Европске Уније  и Аустријске развојне агенције ADA износи 161.370,17 евра односно 82,52%,док  ућешће Општине Неготин износи 21.500 евра директним инвестицијама и 17.500 евра,  учешће кроз услуге односно 19,48%.

Пројектом је планирно формирање РТЦ (регионални Тренинг центар) за потребе пчеларских удружења у Неготину, Кладову,Кривељу и Зајечару са седиштем у Неготину, реконструкција зграде Удржења пчелара Неготин у Кнез Михајловој 13, куповина опреме за учионицу/сале за састанке, израда бизнис плана и оснивање 4 показна пчелињака. У оквиру сегмента “Стварање вишка вредности”,  биће припремљена студија о заштити географског порекла Тимочког меда и организована здружена презентација четири удружења на регионалном скупу “Дани меда и вина”. Пројектом је предвиђена обука за студенте, течај за незапослене и студијско путовање у Аустрију.

“Пројекат ,,Дунавска Кућа Меда” допринеће унапређењу производње и промоције меда произведеног на подручју општина Неготин, Кладово, Бор и Зајечар. То је и још једна могућност за запошљавање у руралним крајевима, тим пре што је производња здраве хране област која представља нашу велику шансу за привредни опоравак, али и за пласман ове здраве, органски исправне хране, на пробирљивом и строго контролисаном тржишту Европске уније.” – истакао је мр Милан Уруковић, председник Општине Неготин.

У претходном периоду реализације пројекта, како је нагласио менаџер Дејан Никић, формирани су тимови за управљање и реализaцију пројекта, започета је процедура израде бизнис плана за Регионални Тренинг Центар, као и припреме за израду тендерске документације  за реконструкционе радове на објекту и набавку намештаја као и промо материјал и wеб сајта.

Партнер Општини Неготин, у пројекту “Дунавска кућа меда” је неготинско Удружење пчелара “Хајдук Вељко”, које већ годинама остварује запажене резултате на нивоу целе Репубиле.

„Овај пројекат ће побољшати услове пчеларења на целом региону.“ – истакао је Славко Луковић, председник Удружења пчелара “Хајдук Вељко”.