Среда, 16. Новембар 2016.

Пројекат „Археолошко рекогносцирање десне обале Дунава од Прахова до Кладова“

Током новембра месеца реализује се пројекат „Археолошко рекогносцирање десне обале Дунава од Прахова до Кладова“, који је финансијски подржан од стране Министарства културе и информисања Републике Србије.


Рекогносцирање приобалног дела Дунава са српске стране од Кладова до Неготина врши се да би се коначно знало шта је од истраживаних археолошких локалитета остало након више од 30 година од заштитних истраживања. Археолошки локалитети који су у надлежности  Музеја Крајине, а налазе се у овом пограничном делу нису до сада убицирани, односно не зна се њихова тачна локација, нити стање након истраживања.

Значај овог пројекта лежи у чињеници да се на овај начин ажурирају наша знања о броју и стању археолошких лоаклитета на подручју Неготинске Крајине. На овај начин  покушавамо да спречимо константну девастацију културних добара од стране дивљих копача, који несметано уништавају културно наслеђе на овом подручју.

* Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.