Понедељак, 15. Мај 2017.

Програми за свачији укус

Дан општине Неготин, 12. мај , обележен је бројним програмима, који су се одвијали на Градском тргу током целог дана, упоредо са 12. међународним Сајмом меда и вина.     

 

Програм је отворен мјузиклом „Моје песме, моји снови“, који су припремили ученици Основне школе „Бранко Радичевић”, под управом Еме Милошевић – Анђелић, а који је премијерно изведен на свечаној академији поводом 34. годишњице ове образовне установе.

 

Мали певачи, плесачи, глумци и рецитатори оживели су на бини своју обраду америчког мјузикла из 1965. године „Моје песме, моји снови“ редитеља Роберта Вајса.

 

Одмах након тога „Поздрав из Крајине“  са Градског трга послали су дечји фолклорни ансамбли КУД „Видра“ из Видровца, „Воја Чурић“ из Кобишнице, „Димитрије Беливакић“ из Буковча и „Стеван Мокрањац“ из Неготина, као и етно група „Долама“ Уметничке школе „Стеван Мокрањац“, малишани Предшколске установе „Пчелица“.

 

Наступили су и Вионера Пауновић, млади фрулаш Милан Николић, као и Спасоје Булбић на окарини и дудуку. 

 

У поподневним сатима, Павле Радановић одржао је у Музичком павиљону  предавање на тему „Храна и вино“, употпунивши слику о енологији и винарству као сјајној симбиози и добром дуету укуса и уживања. Посетиоцима предавања су били у прилици и да дегустирају крајинска вина и сир.

 

У оквиру 12. међународног Сајма меда и вина и „Мајских свечаности“ приказан је и документарни филм “Обећање”, аутора Душана Гајића и редитеља Жељка Мирковића.Филм је  снимљен у Рогљево и говори о француској породици Бонжиро, Естел и Сирулу, који су трагајући за рајским местом у којем ће правити своја органска вина

 

На бројним штандовима на градском тргу и у парку, паралелно са програмима, осим меда и вина, изложени су били и бројни предмети домаће радиности.

 

Непосредно пред затварање овогодишњег Сајма и проглашење најбољих вина и произвођача, приређен је и концерт „Неготинских каваљера“ Градимира Спасића уз песме за мерак и душу.   

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.