Среда, 17. Мај 2017.

Програми Мајских свечаности

У оквиру Мајских свечаности, поводом обележавања Дана општине Неготин, јуче је у дворишту Историјског архива промовисан нови број „Баштиника“. На Одељењу за одрасле Народне библиотеке „Доситеј Новаковић“ отворена је изложба  посвећена животу и раду Данила Киша, а у музичком павиљону приређен је концерт ученика УШ „Стеван Мокрањац“.

 

Осамнаести по реду годишњак Историјског архива промовисали су др Милорад Радусиновић, стручни сарадник из Београда, Вишеслав Живановић, сарадник Архива из Кладова, као и уредник часописа и радник Архива у Неготину, Ненад Пантић, виши архивиста и директор Ненад Војиновић, архивски саветник.

 

У уметничком делу програма наступио је дечији хор „Вивак“ предвођен Драганом Мариновић Симоновић и ученици Уметничке школе „Стеван Мокрањац“ са одсека хармонике.  

 

Ученици старијих разреда неготинске Уметничке школе са одсека хармонике, приредили су јуче и променадни концерт у Музичком павиљону. Они ће то чинити и наредних дана. За данас је најављен наступ ученика са одсека гудача и гитаре, у четвртак ће наступити соло певачи, а у петак одсек клавира.

Народна библиотека „Доситеј Новаковић“ у сарадњи са Библиотеком града Београда приредила је ове године, на Одељењу за одрасле, изложбу посвећену животу и раду Данила Киша. Изложбу је отворила ауторка Олга Красић Марјановић.

 

Поставку чине панои на којима су колажно представљене фотографије, документа, дипломе, новински чланци које је сам Киш писао, али и шта су други писали о њему.

 

Киш је био српски књижевник и дописни члан Српске академија наука и уметности. На Филозофски факултет у Београду Киш се уписао 1954. године, а у септембру 1958. године је као први студент дипломирао на катедри за Општу књижевност. Умро је у Паризу 15. октобра 1989. године, сахрањен је у Београду у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

 * Сви медији који преузму вест или фотографију (или и једно и друго) са сајта Општине Неготин у обавези су да наведу извор. Уколико је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.